fbpx Skip to main content
Плитвишките езера – хърватска приказка безкрай

Плитвишките езера – хърватска приказка безкрай

Плитвишките езера са разположени в района на област Лика между планините Мала Капела и Плешивица. От 1949 г. са обявени за национален парк, а от 1979 г. са включени в списъка на ЮНЕСКО. Паркът заема площ от 295 кв. км., а езерата са с обща площ 2 кв. км.

Красотата му се крие в свързаните с водопади шестнайсет терасирани езера. Те преливат едно в друго и омайват с безкрайната си дълбочина и приказно синя повърхност. Поради различните природни особености, езерата се делят на горни и долни. Горните езера се намират върху долмитна основа, долните – върху варовикова. Те са по-малки и по-плитки.

Плитвички-езера1

Най-високо е разположено Прошчанското езеро – на 639 м надморска височина, а най-ниското – Новаковича брод, е на 503 м.

Поради дълбочината си от 37 м, водата на Прошчанското езеро е с тъмнозелен оттенък, а хълмовете около езерото са обрасли с висока борова гора и широколистни дървета.

Най-голямото езеро – Козяк, с дълбочина над 47 м, може да се прекоси с лодка.

прошчанско езеро
Прошчанско езеро

Към природните ценности на парка спадат както известните водопади, така и около двадесет пещери.

Повече от три четвърти от площта на парка е заета от гора, а останалата част са поляни и ливади. Преобладаващите дървесни видове са бук, ела, смърч и бял бор. Сред фауната се среща дребен дивеч, глигани, сърни, мечки, вълци и диви котки, а в езерата се крие пъстърва. В района не липсват и птици. Те са над 120 вида, 70 от които гнездят постоянно там.

плитвишки езера 3

В Националния парк има много горски пътеки и дървени мостове, откъдето може да се насладите на тази природна красота. Друг вариант са разходките с лодки или електрически фериботи.

След емоционалната разходка може да си отдъхнете на пейки, на които местните жени предлагат домашни торти и сладки от областта, а също и прошуто, агнешко, печени меса, супа Лика и пъстърва. Специалитетите са безброй.

balkani-18-plitvice-hrvatska_мостчета

Плитвишките езера са райско късче, което оставя незабравими спомени.

One thought on “Плитвишките езера – хърватска приказка безкрай

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons