fbpx Skip to main content

Торино – величествената столица на Савоите

С риск тези от вас, които не са били в Торино, да си помислят, че преувеличаваме, ще започнем с това, че Торино е един от най-интересните градове на Италия. Древен и красив, величествен и интелектуален, артистичен и богат на музеи, пазител на Христовата плащеница, но и на много кулинарни традиции, Торино трябва да бъде посетен.

ALE_0542

Галерия субалпина

Градът е разположен в Северозападна Италия, на кръстопът между двете реки По и Дора, които се приема, че представляват слънцето и луната. Това е четвъртият по големина град в страната след Рим, Милано и Неапол и е важен промишлен център.

Столицата на областта Пиемонт, една от най-силно развитите в икономическо отношение области на Италианския Север, е известна с централата на Фиат и двата футболни клуба “Ювентус” и “Торино”. Градът е и първа столица на Обединена Италия и седалище на краля Виктор-Емануил I от 1861 г. до 1865 г.

ALE_0499
Палацо Мадама

Градът, който в продължение на векове е бил столица на Савоите, една от най-старите и мощни аристократически династии в Европа, се смята в цял свят за магическо място поради многобройните символични фигури на дракони, кучета, лъвове, пръснати по площади, улици, църкви, градини и мостове.

ALE_0533

Торино, чието име означава „малък бик“,  се смята за град на крайностите. От една страна е доброто и свещеното – бялата магия, а от друга страна – сатанинското  и дяволското – черната магия. Неслучайно тук е традиция против уроки да си купите амулет или да направите традиционния  италиански жест срещу злите сили – свивате пръстите на ръката си и оставате да стърчат само показалецът и малкият пръст. Пред очите ви изплуват рогата на дявола.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Основната църква на града е катедралата „Св. Йоан Кръстител“. Построена е в ренесансов стил през XV век, а Св. Йоан Кръстител е духовният пазител на града. От базиликата “Суперга”, разположена на близкия хълм, се открива приказна гледка към Алпите.

basilica-san-giovani-turin-752x440
Катедралата “Св. Йоан Кръстител”

Църквата „Гран Мадре ди Дио“ се приема за център на бялата магия, на доброто и свещеното. В култ са издигнати двете статуи на централните стълбища – статуите на Религията и на Вярата. Смята се, че техният поглед е отправен към мястото, където някога в града е бил съхраняван свещеният Граал.

Църква Гран Мадре ди Дио
Църквата “Гран Мадре ди Дио”

В църквата „Дуомо ди Торино“ се намира плащеницата, в която се предполага, че е било завито Тялото Христово след свалянето Му от кръста и която пази отпечатък от Това тяло.

Дуомо ди Торино
Църквата “Дуомо ди Торино”

Освен църкви, в Торино не липсват и музеи. Египетският музей е най-големият в света по брой експонати, след този в Кайро.

Египетски музей Торино
Египетски музей

Над града се извисява и кулата Моле Антонелиана, която е символ на града. Изградена като синагога, днес тя се счита за най-високата сграда-музей в света (167 м).

torino-mole Антонелиана
Моле Антонелиана

Основната пешеходна зона е съсредоточена около площад “Сан Карло”, а огромният площад “Порта Палатина” е превърнат в най-големия открит пазар в Европа.

Насладата от многобройните статуи, фонтани, площади, музеи, дворци и крепости няма де е пълна, ако не хапнете „джандуя“ –вкусна комбинация от млечен шоколад и лешник, хит на ежегодния шокофестивал  „ЧоколаТо“. Освен това ще ви кажем една малка тайна – казват, че в кафенетата на Торино се поднася най-вкусният топъл шоколад в света! Трябва да го опитате.

Thick-Italian-Hot-chocolate

Един хубав завършек на изпълнения с емоции ден е уникалната напитка Бичерин, която съдържа кафе, мляко и шоколад или прочутия вермут със задължителната маслинка.

Порта Палатина
“Порта Палатина”

Прекрасният Торино наистина омагьосва.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons