Skip to main content

Вила Керилос – лазурен разкош, обгърнат в древногръцка мистика

Кацнала на брега на лазурно синьо море, вила Керилос е един от шедьоврите на Френската ривиера, който трябва да се види. Красивият пейзаж – надвисналите над морето скали, лазура в небето, спокойствието на малките рибарски лодки, ерудицията и отдадеността на изкуството на нейните създатели са онова, което я прави уникална.

Villa Kérylos
Villa Kérylos

Вила Керилос се намира в Болийо-сюр-Мер, малко градче на Френската ривиера, което напълно оправдава името си – в превод името на градчето означава „красиво място на брега на морето“. Строежът й е плод на срещата на двама творци, влюбени в гръцката история и изкуство – елинистът Теодор Рейнах и архитектът Емануел Понтремоли, които се запознават през 1900 г. и стават близки приятели. И двамата са родени във Франция, но обожават наследството от Древна Елада, а участието в археологическите разкопки е сред любимите им занимания.

Френското градче Beaulieu-sur-mer и заливът "La bais des fourmis"
Плажът на Болийо-сюр-Мер в Залива на мравките

Теодор Рейнах е най-малкият от тримата сина в семейството на банкер от еврейски произход. Той е роден през 1860 г. и още от дете неговата любознателнност и интелект изпъкват. Заедно със своите братя, той учи в едно от най-елитните училища в Париж и успехите, които постига във всички области в училище, го правят известен като свръхнадарено дете. Неслучайно съвремениците наричат братята “триото всичко знам“. Във времето на Ла Бел епок интересът към гръцката култура и изкуство е много голям. Съвсем млад, Теодор Рейнах защитава две докторантури – по право и по лингвистика. Той обаче намира своето призвание в преоткриването на гръцката цивилизация и специализира история на Древна Елада, която преподава в Сорбоната до края на живота си. И до днес той е един от най-добрите елинисти, превел на френски език голяма част от произведенията на Аристотел.

Теодор Рейнах
Теодор Рейнах

Емануел Понтремоли е френски архитект и археолог, роден на Лазурния бряг, който също черпи вдъховение от цивилизацията на древните гърци. Като архитект работи главно в Италия и Германия, където получава множество награди и отличия. Но безспорно най-известното му творение е Villa Kérylos. Освен като архитект, той се изявява и като археолог. Участва в ахеологическите разкопки в древногръцкия град Пергамон и неговият труд „Pergame, restauration et description des monuments de l’Acropole“ (Пергамон – реставрация и описание на паметниците от Акропола) се цитира до днес.

Emmanuel_Pontremoli
Емануел Понремоли

Идеята за построяване на вила с гръцка архитектура, подобна на тези в Делос, (свещен остров в гръцката митология, в който са родени Аполон и Артемида) се ражда още при първата им среща и само две години по-късно тя е факт. Строежът на Вила Керилос е завършен през 1902 г. в късен неокласически стил. Вилата като че ли е кацнала на брега на морето, за да оправдае името си, което от гръцки език се превежда като „морска лястовица”. Цялата вила е облицована в карарски мрамор, а интериорът й пренася посетилите в епохата на Древна Елада: древногръцки статуи, амфори, мозайки, мебели, инкрустирани със слонова кост, бронз и кожа. Стените на вилата са изрисувани с фрески от Гърция, а гледката към Залива на мравките и към полуострова на милионерите, Кап Фера спират дъха.

Интериорът на вила "Kerylos"
Интериорът на вила “Kerylos”

През 1928 г. Теодор Рейнах умира и дарява вилата си на Френския културен институт. Днес тя е част от културното наследство във Франция и всеки, който желае, може да я посети срещу входна такса от 9 euro. Често във вилата се провеждат оперни концерти и други музикални събития. За децата има специално ателие, в което чрез игри и занимания, се запознават с историята и културата от Елада. И днес Вила Керилос съхранява и развива мисията на своите създатели – просвещава и разпространява културата и традицията на Древна Гърция и радва своите посетители с невероятните гледки и спокойствие, които предлага.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons