Skip to main content

Санта Мария Антикуа – Сикстинската капела на Средновековието

Една нова перла беше разкрита, реставрирана и, буквално преди дни, засвети с истинския си блясък в сърцето на Вечния град.

Сгушена в подножието на хълма Палатино, в т. нар. Римски форум – центъра на древния град, църквата “Санта Мария Антикуа” е построена през V век в сграда от времето на Империята, строена през I век, при император Домициан, и е използвана от папа Йоан VII за седалище на папската власт. Изоставена през IX век, църквата е полуразрушена от земетресение през 847 г. и по късно е разграбена по време на нормандските набези в Рим през 1047 г. През 1617 г. върху руините на църквата е построена нова църква – “Санта Мария Либератор”, която е разрушена през 1900 г. с цел да се разкрие “Санта Мария Антикуа”.  Църквата е украсена със стенописи във византийски стил от времето на папите Мартин I (649 – 655 г.), Йоан VII (705 – 707 г.) и Захарий (741 – 752 г.). В нея се намира безценна икона на Света Богородица Всецарица от VI век, представяща Света Дева Мария като царица.

Foro_romano_-_santa_Maria_Antiqua_00754

Изгубената църква най-после ще бъде отворена за широката публика. Реставрацията на фреските на светци, мъченици, кралици, папи и императори отнема цели 36 години и струва 2,7 млн. евро, осигурени от италианската държава и Световния фонд за паметници на културата. Специално за откриването е планирано мултимедийно 3D светлинно шоу, което показва процеса на изрисуване на иконите. Шоуто ще бъде достъпно до 11.09.2016 г.

Santa Maria Antiqua 2

Според Мария Андалоро, специалист по история на изкуството, тук са събрани едни от най-добрите примери за фигуративно изкуство от християнския свят между Рим и Византия.

Santa_maria_antiqua,_annunciazione_565-578

В църквата се намира и една от най-старите икони на Света Богородица Всецарица в света, която след земетресението е била преместена, а сега върната в “Санта Мария Антикуа”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons