fbpx Skip to main content

Безбройните пазари на Париж

Където и да отидете в Париж, наблизо има пазар. На брой те са повече от 90, всеки един – със собствен облик и стил. През уикенда, дори и в снобските квартали като Отьой и Трокадеро парижаните грабват кошниците и се отправят към пазара. Пазаруването е социално събитие и потвърждение – сякаш е нужно – затова колко важно място заема храната във френската култура. Повечето сергии са навън и работят сутрин два-три пъти седмично; на някои улици работят по цял ден (обикновено с дълга обедна почивка) и са разположени в покрити сгради.

market

Ето и четирите от най-добрите. В западен Париж Marche President Wilson (сряда и събота сутрин) заема по-голяма част от централната пешеходна улица, носеща същото име. Музеят за модерно изкуство се намира от едната страна, а от другата са градините на Музей „Галиера“.

Marche President Wilson
Marche President Wilson

Пазарът е луксозен и безспорна звезда е Жоел Тибалт с огромната си сергия отрупана с гигантски зелени салати, огромни вързопи с моркови, цвекло и подправки. Той снабдява много от водещите готвачи с продукти от Carrieres-sur-Seine, само на 15 км от Париж. Освен че отглежда редки френски сортове зеленчуци, особено моркови, той обогатява асортимента с mibuna, shungiku и други видове екзотични азиатски листа.

Joel 2
Жоел Тибалт

Младите “bobo” (буржоазни бохеми) от района Batignolles се стичат към Marche Biologique des Batignolles (събота от 9-15 ч.), пазар за органични продукти на булевард Batignolles. Той действа благотворно, земно и дори образователно: има кошара с гъски и други отглеждани в птицеферма животни, които привличат тълпа от малки деца. Сергиите са изпълнени със зеленчуци, домашно приготвени сладка, органична риба и месо и кози сирена, които изглеждат така, сякаш идват директно от някоя ферма.

marche-couvert-des-batignolles-primeur-paris_jadoremonmarche
Marche Biologique des Batignolles

Под дърветата на площад Монж в Латинския квартал има компактен и изискан пазар, който няма нищо общо с туристическия в близост на rue Mouffetard. За местните голяма атракция представляват щандовете за хранителни продукти на Marche Monge (сряда, петък и неделя сутрин). Има специалист по алпийските сирена и планинските шунки, а обикновено може да се види и димящ казан с кисело зеле. Вкусът на любителите на плодове също е задоволен няколко градинари на биопродукти от Il de France и доставчик на чудесни ябълки от Picardy.

Marche-Monge-Paris-fruit-and-vegetable
Marche Monge

Близо до Бастилията, на rue d’Aligre – Marche Beauvau е известен в цял Париж с ниските си цени и закачките на продавачите. Наблизо се намира закрития пазар, който за разлика от другия е по-задрямал. Тук има добри месарници, италиански  деликатеси и няколко щанда с корсикански продукти. Отвън на Place d’Aligre има също и малък битпазар – единственият в центъра на Париж.

marche-aligre-75012-paris-east-village-2
Marche Beauvau

„Аз обичам малките пазари като rue Poncelet, където предлагат невероятна Daguerre Maree риба. На пазара rue Montorgueil  има изключителен майстор на сирена.“

Стефани Лю Келек, шеф в хотел Prince de Galles

Daguerre Maree
Daguerre Maree

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons