Skip to main content

Котор – съкровищница на народната памет

Елегантният средновековен град Котор, сгушен в подножието на хълма Св. Иван, е разположен на  Югоизточното Адриатическо крайбрежие на Черна гора. От едноименната крепост на хълма се открива възхитителна панорамна гледка към града и Которския залив (Бока Которска).

kotor1

Включен е в Списъка на световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО заради старото средиземноморско пристанище и крепостните стени, ограждащи стария град. Старият град е най-голямото древно селище от градски тип в Черна гора. Крепостните стени са дълги повече от 4 км с ширина до 15 м,  а височината им достига 260 м.

the-moat-formed-by-the-bay-of-kotor-and-the-norther-city-wall-old-town-kotor-montenegro
Крепостни стени

На места те се сливат с жилищната архитектура, а на други са съхранени като древни отбранителни съоръжения – кули, порти, резервоари, крепости и бастиони.

kotor-old-town
Старият град

В Стария град може да се влезе през три порти. Главната Морска порта, Северната порта и Южната порта.

Central gate
Морската порта

На площада срещу Морската порта се намира часовникова кула от ХVІІ в, която в архитектурно отношение представлява смесица от бароков и готически стил. След земетресението от 1979 г. остава леко наклонена на запад.

Clock Tower
Часовниковата кула

В града има много интересни църкви: „Св. Лука“, „Св. Ана“, „Св. Мария“, готическата църква „Св. Михайло“, „ Св. Никола“ и „Св. Клара“.

Символ на града обаче е католическата катедрала „Св. Трифон“ – най-голямата и най-красивата сграда в Котор. Присъства в герба на града заедно с изображението на лъв и хълма Св. Иван. Построена е през ХІІ век и се смята за един от най-съхранените образци на романската архитектура по Адриатическото крайбрежие. След двете разрушителни земетресения е възстановена в романски стил с барокови и готически елементи.

kotor-Sv.-tripun-028
Катедралата “Св. Трифон”

В храма могат да се видят ценни артефакти, живописни фрески от ХІV в., детайлни орнаменти и релефни изображения, както и богата колекция от златни и сребърни предмети, изработени от местни майстори в периода ХІV – ХVІІІ век.

St. Trifon inside
Интериор на Катедралата

Почти всяка сграда в Стария град има културно-историческа стойност. Църквите, музеите, паметниците на културата, както и орнаментите на жилищните сгради символизират отминали епохи (най-вече от времето на Римската империя). В двореца Гъргур от ХVІІІ в. се помещава Морският музей. Там се съхраняват оръжия, карти и древни ръкописи,  както и модели на средновековни кораби.

kotor-small-church
Малка църква в Стария град

Средиземноморската култура и венецианската архитектура в съчетание с живописните криволичещи улички създават усещане за едно пътешествие във времето.

Old streets

От по-съвременните забележителности впечатление правят театър Наполеон от ХІХ в., готическият дворец Бескуча и разбира се, пристанището.

port
Пристанището

Към културната съкровищница на Котор местните жители прибавят чара на ежегодните карнавали, концерти, театрални представления, изложби и улични маскаради.

carnaval

Много от площадите в града имат забавни имена – Площад на марулята, Площад на млякото, Площад на брашното или Площад  на киното.

площад на млякото
Площад на млякото

Запознайте се отблизо с Котор, за да усетите със сетивата си всяко едно късче от пленителната му и завладяваща красота и…

игра на криеница с времето

играта на криеница с времето,  която му спечелва името „Невестата на Адриатика“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons