Skip to main content

Букурещ – един от най-красивите градове в Европа, който ни е на една ръка разстояние

Столицата на Румъния е не само най-големият град в страната, но, по брой на населението, е най-големият на Балканския полуостров. Според една румънска легенда градът е основан от пастир на име Букур. Един ден, докато пасял стадото си, паднала гъста мъгла. Овчарят се помолил на Господ и се случило истинско чудо. Мъглата се вдигнала и, в знак на благодарност, Букур вдигнал малък параклис. Не след дълго, около него се заселили хора и така се родил днешният град Букурещ.

Bucharest_-_Spitalul_Clinic_Coltea_-_pano_01-equalized

„Малкият Париж“ удивително прилича на френската столица, с архитектурата си от ХІХ в., с реката и с Триумфалната арка.

IronGates-Frontview Дунав
Железни врата – Дунав

Безброй са забележителностите в Букурещ. Триумфалната арка е построена в памет на войниците, загинали през Първата световна  война. Първоначално е изградена от дърво през 1922 т., а през 1936 г. е завършена с гранит. Гледката към града от върха е невероятна.

Триумфална арка
Триумфална арка

Историческият център, съхранил чара на Стария град, се нарича Липскани. При разходка из каменните улички се натъквате на антикварни пазарчета, малки бутици, примамливи заведения и барове.

Lipscani_Victoriei
Стария град Липскани

Специално внимание заслужава най-големият музей на открито – Музеят на селото. Тук е изложена колекция от 50 сгради, показващи историята на архитектурата на селата в Румъния.

рум селяни
Музеят на селото

Атенеумът е сърцето на букурещката музикална общност. Кръглата сграда от ХІХ век по проект на френския архитект Галерон впечатлява с изящните мозайки и фрески и е домакин на възхитителни концерти. С дорийските си колони и 40-метров купол прилича на древен храм.

Ateneul_Român_1

Една от задължителните спирки на туристите е Дворецът на парламента. Според книгата на Гинес това е най-голямата, най-скъпата и най-тежката цивилна сграда в света. Строена е по времето на Чаушеску и е известна като „Къщата на републиката“. Повечето румънци обаче я наричат „Къщата на народа“.

wallpaper-1003483

Дворецът, в стил еклектична неокласика, е с внушителни размери – 270 на 240 м и е с височина 86 м. Има 2 подземни паркинга и няколко подземни гаража с обща дълбочина – 92 метра. В подземните нива е изграден огромен бункер, от който тръгват тунели, които го свързват с метрото и летището. Разполага с 1 100 стаи на 12 етажа.

Палатът на Парламента
Парламента отвътре

Кристалният полилей в Залата на човешките права тежи 2.5 тона.

кристален полилей

За направата на Парламента, наричан от жителите на Букурещ Айсберг, са изразходвани огромни количества мрамор, кристал и дърво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons