fbpx Skip to main content

Фамилия Джакомети – творците на Швейцария

Името Джакомети за голяма част от хората се свързва със страната Швейцария и всеизвестните скулптури на Алберто Джакомети / 1901-1966/.
Действително, не са много скулптурите в света, чиито произведения се търгуват на стойност над 100 милиона долара. А също така, лицето на артиста да е изваяно на банкнота – и то не на случайна, а на 100 франковия купюр на Швейцарската банка.

Alb.Giacometti
100 CHF

Името Джакомети може да чуете и като Аугусто Джакомети /1877 – 1947/, големият художник, чието дело са стъклописите в голямата катедрала на град Цюрих – Гроссмюнстер, стъклописите на западната и южната стена на другата голяма катедрала в град Цюрих – Фраумюнстер.

Aug.Giacometti.
Fraumünster

Също така отбелязваме изрисуваните стени и сводест таван на приземния етаж на полицейското управление в град Цюрих – произведение на изкуството с национално значение.

Aug.Giacometti
Giacometti – Halle

Името Джакомети може де чуете още и като Диего Джакомети /1902 – 1985/, също и като Бруно Джакомети /1907 – 2012/ – братята на Алберто Джакомети, първият известен скулптор и дизайнер, вторият е сред най-забележителните архитекти след Първата световна война в Швейцария.

Името Джакомети – италианско по звучене, швейцарско по произход и космополитно по размах.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons