fbpx Skip to main content

Опатия – Лазурният бряг на Балканите

Още през началото на XIX век Опатия и красивият й бряг привличат погледите на европейския хайлайф. Географското положение на градчето, сгушило се между адриатическото крайбрежие и живописните скали на планината Учка, го превръща в един от първите морски курорти на Балканите. И то какъв морски курорт! По нищо не отстъпващ на тези, появили се по същото време на италианското и френско средиземноморско крайбрежие.

opatia 1 rual

Опатия дължи своята известност на крупния търговец и масон Игнасио Скарпа, който живее и работи в съседна Риека през XIX век. Уморен от суетата на големия град, той се влюбва в тишината и спокойствието на никому неизвестното рибарско селище, разположено на около 15 км от шумния град. През 1844 г. той купува няколко хектара земя и построява своята лятна резиденция – вила „Angiolina“, която носи името на неговата съпруга – Аджелина.

Вила "Angiolina"
Вила Angiolina

Известен като голям пътешественик и любител на природата, Игнасио Скарпа оформя около своята резиденция една разкошна градина с растения от всички краища на света – Азия, Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Сред стотиците екзотични растения е и японската Camelia (Camellia Japonica), превърнала се с времето в символ на Опатия.  И до днес вила Angiolina и прилежащият й парк са сред най-емблематичните забележителности на Адриатическия бряг. В комплекса се намира и най-старата постройка в Опатия – църквата „Св. Яков“, която датира от XV век.

Camellia Japonica
Camellia Japonica

Подобно на английските барони – и семейството на Игнасио Скарпа прави всичко възможно да популяризира селището (дотогава то е обитавано от около двеста жители) – организира пищни празненства в новопостроения палас, кани високопоставени личности от управлението на европейските държави, привлича вниманието на пресата. Когато Игнасио Скарпа умира през 1869 г, неговият син превръща вила Angiolina в луксозен санаториум, посещаван от не едно величие. Днес с право в нея се намира седалището на Хърватския музей на туризма.

opatia 3
Вила Angiolina – постер от началото на XX век

С течение на годините в Опатия пристигат множество богати европейци, сред които и хабсбургския император Франц Йозеф и съпругата му  – всеизвестната и много обичана от поданиците си императрица Елизабет или Сиси, както на галено все още я наричат всички. Те са привлечени от красивата природа, от репутацията на климата, лекуващ множество заболявания, и, не на последно място, от луксозните хотели, които се строят в края на XIX век. Днес романтиката на тези начални години в развитието на курортното градче се е съхранила в стилния интериор и красивите градини на няколко хотела, между които е хотел „Кварнер“ – първият голям хотел в Опатия, построен през 1884 г.

opatia 7 rual
Хотел “Kvarner” – началото на XX век

На пристанището в Опатия не могат да се видят толкова големи и лъскави яхти, както на Френската Ривиера, но по отношение на пищните празненства, градчето не отстъпва на Лазурния бряг. Подобно на пролетните фестивали по Ривиерата, тук и в съседна Риека се провеждат пищни карнавали, които впечатляват с цветовете, маските и настроението си. Всеки сезон си има своя пищен празник – маскеният карнавал в началото на пролетта, където основни герои са т. нар “zvončari”, подобни на нашите кукери; фестивалът, посветен на имперското величие на Опатия от XIX и началото на XX век – през лятото. В този маскен парад – реплика на празненствата, които са си устройвали тук европейските величия, оживява атмосферата на Бел епок – пищни рокли, перуки, имперските войници със стряскащи мустаци и бакембарди, атрактивни “дами на нощта” в тесни корсети. А през есента се провежда панаир на плодородието, с пресъздаване на традициите и ритуалите от региона и дегустация на екологично чистата продукция.

Постер на пролетния карнавал в Опатия и Риека през 2016 г.
Постер на пролетния карнавал в Опатия и Риека през 2016 г.

Разходките по дълагата крайморска алея, романтиката на красивата природа, удобството на луксозните хотели, множество концерти и филмфестове на открито – са част от неповторимата атмосфера на Опатия – истинско бижу на Адриатическото крайбрежие!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons