fbpx Skip to main content

Бодензее – Швабското море

Поради широките си хоризонти и мекия климат, позволяващ на някои места, като например острова Майнау, да се отглеждат тропически растителни видове, езерото Бодензе се счита от германците за техния ”Лазурен бряг”.

IBT_Bodensee_mit_Alpenpanorama_Mende_9513

Със своята площ от 536 кв. км, то отстъпва съвсем малко на Женевското езеро и е третото по големина сладководно езеро в Европа след Балатон и Женевско езеро. Езерото е разположено на 395 м надморска височина. Намира се на р. Рейн и е било формирано от Рейнския ледник през ледниковата епоха, преди около 5000 години.

Езерото има дължина около 67 км, а в най-широката си част достига широчина от почти 13 км. То се дели на четири части: Оберзее (основната част – 476 кв.км); Юберлингерзее (на север-61 кв.км); Унгерзее (на запад – 63 кв.км) и Зелерзее и Гнадензее (на северозапад). Южните му брегове опират в Швейцарските и Австрийските Алпи. Течението на Рейн върви на юг, през Оберзее, гр.Констанц и Унгерзее и излиза близо до Стейн-ам-Рейн. Бодензее осигурява питейна вода за много градове в Южна Германия (около 4,5 млн. човека разчитат на нея). В езерото се лови между 1000 и 1200 тона риба годишно.

Lindau_Insel_Luftbild3
Остров Линдау

Езерото се намира на границите на: Германия в северната си част; Австрия в източната си част и Швейцария в южната си част. Интересно е, че не съществува официално споразумение между трите страни къде точно е границата между тях вътре в езерото. Въпросите с транспорта по езерото и риболова се уреждат с отделни договори. Естествено, появяват се спорове в чии води точно плава някой съд или за правата за риболов в Залива на Бегену. Тези спорове се решават от местните съдилища.

По езерото живеят, работят и почиват около 2,2 млн души. Въпреки сериозната и разнообразна човешка дейност, Бодензе е съхранило своето биологично богатство. Около  200 000 водни птици живеят и зимуват в областта, в това число 80 000 патици, 50 000 червеноглави потапници, 7 000 гмурци.

161277_meersburg
Градчето Меерсбург

Във  водите на езерото се въдят 26 различни вида риба. Поради замърсяването, изкуственото зарибяване и развъждане на някои нетипични екзотични видове риба, днес в езерото рибата е доста по-различна, отколкото преди векове. Бреговете на езерото са заселени от човека преди около 8 000 години. Ранните обитатели живеели в нещо като наколни жилища. Езерото било споменато за първи път от римския географ Помпониус Мела в 43 година преди новата ера. Той отбелязал, че Рейн тече през 2 езера и им дава имената LAGUS VENETUS (днес Оберзее) и LACUR ACRONIUS (днес Угерзее). Плиний използва името LACUS BRIGANTINUS (по името на римския град Бригантиум), днешен Брегену. Езерото също е известно и като Швабското море. През XVII и XVIII век областта става известна с овощните си градини и лозя. Много хора също преживявали от риболова,  някои продължават и до днес.

Bodensee 4

През средата на 70-те години на миналия век става ясно,  че езерото е сериозно застрашено от замърсяване – основно от отходни води и други източници. Тези проблеми биват овладени с помощта на 2 милиарда долара инвестиции в канализациите и в модернизирането на пречиствателните съоръжения на фабриките. Другата опасност за езерото, която остава, е пренаселването на неговите брегове (има около 1 обитаема постройка на кв.км) и прекомерното използване на изкуствени торове при отглеждане на селскостопанска продукция.

Segelboote-auf-dem-Bodensee_front_large

Това, разбира се, замърсява допълнително водите на езерото. Необходимостта от предпазване на Бодензе е призната неколкократно през последните десетилетия от правителствата на Австрия, Швейцария и Германия. През 1982 година е подписано споразумение между тези страни за опазване бреговете на езерото. През 1989 година Европейската общност признава заплахите, на които е подложено езерото и го включва в списъка на 60-те най-важни застрашени екосистеми в Европа.

herbst_mainau_mende_6519
Остров Майнау

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons