fbpx Skip to main content

Мистерия и съдба – що е то Палио в Сиена

Сиена е един от най-привлекателните градове в Италия, който, в сърцето на Тоскана, живее в опиянение сред неповторима природна красота, внушителна архитектура и славна история. Градът е известен най-вече със своето Палио. Опростено го определят като конно състезание, като фолклор. Но сиенците го приемат като свещен ритуал, много сериозно събитие и най-вече като израз на неповторимата организация на града.

Post 1.1

Възникналият още през античността град, издигнал се като един от най-могъщите градове-държави през Средновековието, родина на първата банка в Европа, когато сиенските банкери давали заеми на френските крале, се разделя исторически на райони или квартали, наричани контради. Жителите на града се раждат в Сиена, но живеят и принадлежат на своята контрада. Външни хора се приемат рядко в общността на контрадата с тежки, почти масонски ритуали. Не можеш да напуснеш или да смениш своята контрада, дори ако си смениш жилището или се ожениш другаде – това би било равносилно на държавна измяна и биваш отхвърлен от общността. В добро и в зло, човек живее в общността на контрадата.

Post 1.2

Днес Сиена е разделена на 17 контради с имена, които са исторически символи за всяка от тях и с древни гербове, всеки от които има своя символ: орел, гъсеница, кукумявка, охлюв, дракон, жираф, таралеж, еднорог, вълчица, мида, гъска, вълна, пантера, гора, костенурка, кула, козя долина.Най-вълнуващото преживяване в годината са двете издания на Палио – на 2 юли, в чест на Богородицата на Провенцано (чудотворна икона в Сиена) и на 16 август, в чест на Възнесение Богородично.

tha start of the race

Наименованието Палио означава знаме, църковна хоругва, това е наградата за победителя. Историческите корени на ритуала са много стари, има сведения от 1238 г, т.е. от XIII век, но вероятно е съществувал поне век по-рано. Родее се с широко разпространените през Средновековието рицарски турнири и всякакви народни игри и празници. Подобни празници са запазени или възстановени и днес в десетки италиански градове, много от тях също се наричат Палио, макар сценарият на събитията да е различен.

Post 1.4

За разлика от други подобни събития, в Сиена традицията на Палио никога не е прекъсвана, затова в никакъв случай не е приемана от сиенци като туристическа атракция, това е тяхната история и тяхното настояще.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons