fbpx Skip to main content

Пирамидата пред Лувъра изчезна!

Не, очите не ви лъжат, една от най-известните парижки забележителности току-що изчезна, за щастие само временно.

Известната стъклена пирамида пред музея Лувър изчезва буквално пред очите на наблюдателя, благодарение на изобретателността на на френския хидожник Джей Ар (JR), който, покривайки я с черно-бяла материя с щампа на стоящия на заден план дворец Лувър, създава оптична илюзия че стъклената пирамида не съществува.

1

Този ефектен номер е само едно от събитията в 24 часовата програма на художника, който „окупира“ Лувър на 28 май. Програмата включваше още прожекции на филми, музикални и танцови изпълнения, и обиколки на музея с гид, някои от които – безплатни за посетителите. Също така сутринта на 29 май беше сервирана закуска, приготвена от световно известният майстор-готвач Жан Ламбер.

На някои от тези събития домакин беше самият художник, а на концерта „Една нощ под пирамидата“ до зори свириха Нилс Фрам и Олафур Арналд.

2
JR на фона на произведението си.

Посетителите на музея ще трябва да се разходят около пирамидата, за да открият перфектната позиция от която тя „изчезва“ от погледа. Това „е начин за пренасочване на нейната енергия“ твърди Джей Ар. Макар директното участие на художника в тази програма да е само през първите 24 часа, посетителите на музея ще могат да видят „невидимата“ пирамида в периода от 28 май до 27 юни.

3

Джей Ар започва кариерата си като художник на улични графити още като ученик. Той обича да казва че „притежава най-голямата галерия за изобразително изкуство в света“, тъй като излага творбите си по улиците на най-големите градове в света.  Една от целите му е да създава изкуство на места, където то да бъде видяно от тези, които не посещават музеи. Негови творби красят различни обекти из цял свят, включително в Лондон, Шанхай, Берлин и Ню Йорк. Някои от произведенията му започват като незаконни проекти, които нямат одобрението на официалните власти, но по-късно придобиват световна известност. Такъв е проектът му „Лице в лице“ представляващ огромни портрети на израелци и палестинци, окачени върху стената, разделяща държавата Израел от палестинските територии.

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons