fbpx Skip to main content

Гренадир пъб в Лондон – уютен и приветлив, когато го няма призрака

Има удивителни кътчета в Лондон, в които усещането за пулсиращата столица внезапно изчезва. Едно такова място е в Белгравия, близо до ръмжащия трафик на Найтсбридж. Минете покрай импозантните каменни фасади на ул. “Уилтън Кресент” (Wilton Crescent) и навлезте в по-малката уличка “Уилтън Роуд” и, като завиете наляво, пред вас се разкрива идилична гледка.

Central London Rent Rates Reach £5000 A Month
Белгравия

Тристагодишният пъб под дърветата е боядисан в патриотично червено, бяло и синьо. Табелата изобразява войник с шапка от меча кожа, а ярко червена будка стои от лявата страна на стълбите, които водят към входа.

grenadier pub

Гренадирите, назначени през 1656 г. като лична охрана на крал Чарлс ІІ, били разквартирувани в казарми на същото място до 1818 г. При затварянето на казармите офицерският стол бил превърнат в пъб, който не се е променил кой знае колко оттогава.

Grenadier
Гренадири

Гренадирите позират пред Бъкингамския дворец, старият дървен бар е запазил куполната си форма, а в салона Уелингтън отзад се сервират апетитни ястия.

the-grenadier Wellington Room
Салонът Уелингтън

Снимки, репродукции и изрезки от вестници, облепени по стените, съхраняват военната история и историята на пъба.

aPub Photos

Снимка показва вечерята във Ватерло и ежегодното честване на поражението на Наполеон, организирано от херцога на Уелингтън за другарите му в лондонската му резиденция.

WaterlooBanquetWilliamSalter
Вечерята във Ватерло

Много вероятно е самият херцог да е пиел тук с офицерите си. Забавленията им невинаги са се отличавали със стил. Говори се, че, по време на едни пиянски запой, един от подчинените му е хванат в лъжа на карти. Другарите му така зверски го пребили, че той издъхнал пред пъба. Повече подробности не се знаят, но се смята, че инцидентът се е случил през септември. Този месец заведението се сковава от смразяващ студ. Виждат се стъпки, чуват се стонове и мистериозна фигура се движи тихо през стаите. Така че, бъдете предпезливи, ако се отбиете в Клуба на гренадирите през септември 🙂

Duke_of_Wellington_Photo_cleaned
Херцогът на Уелингтън

Банкнотите, подписани от гостите и закачени на тавана над бара, целят да умилостивят призрака.

grenarier money 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons