fbpx Skip to main content

Потсдам – приказното градинско царство

Потсдам се намира на запад от Берлин с население от около 150 000 души. Избран е за столица на провинция Бранденбург заради прекрасното си местоположение на река Хафел в гориста местност, пресечена от канали и осеяна с езера. През 1990 г. дворците и парковете на града са включени в световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Potsdam_Stadtblick_1871

През 1745 г. пруският монарх Фридрих ІІ, известен още като Фридрих Велики построява кралски дворец, който се смята за най-финият образец на рококо архитектурата в Европа и с право се слави с името „рококо бижу“.

Friedrich_ii_campenhausen

Тук, сред езерния пейзаж той е можел да се отдаде на различни културни занимания „sans souci“ – без грижа, заобиколен от гости като френския писател и философ Волтер. Дворецът Сан Суси има за цел да съперничи на Версай с екстравагантността си независимо от по-скромните си размери.

P1190390_Potsdam_sans_souci_rwk
Дворец Сан Суси

Сградата е дълга и едноетажна с купол и с два кръгли павилиона отстрани и е заобиколена от поредица тераси и градини, заемащи площ от близо 2 кв. км.

virginia-duran-blog-beautiful-berlin-photography-sanssouci-palace-by-georg-wenzeslaus-von-knobelsdorff

Друга забележителна сграда в този огромен комплекс, който представлява хармонично съчетание на архитектура и природа, е Новият дворец (Neues Palais). Червеният цвят му придава величие, а по покривите, фасадите и балконите има повече от 300 статуи. Той е най-големият и има 400 стаи. В него се организират представления и концерти.

NewPalaceSanssouci
Новият дворец

Заслужава си да се види и замъкът-хотел „Сесилиенхоф“, който е в английски стил и е построен през Първата световна война за резиденция на престолонаследника Вилхелм Хохен-Цолерн и е наречен на неговата снаха Сесилия.

Schloss_Cecilienhof_Panorama
Сесилиенхоф

Тук през 1945 г. се провежда историческата Потсдамска конференция. Именно тук Чърчил, Труман и Сталин изглаждат разделението на следвоенна Германия, договорено по-рано същата година в Ялта.

Opening_session_of_the_Potsdam_Conference_in_Potsdam,_Germany._President_Harry_S._Truman_is_seated_foreground_(back..._-_NARA_-_198799
Потсдамската конференция

Паркът Сан Суси доставя истинска наслада. Има алеи за пешеходци и колоездачи. Човек може да се разположи на пейките наоколо, да се наслади на идиличната гледка и да послуша надпяването на щурците. Сякаш се намирате в приказно градинско царство!

park sansouci
Парк Сан Суси

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons