fbpx Skip to main content

Москва – вечният белокаменен град

20110823142707

На преден план – Държавният исторически музей

Москва е най-големият град в Русия, един от най-големите в Европа и пети в света – наброява над 11 милиона души население. Градът е разположен на едноименната река, над която са прехвърлени 40 моста. В историята си е столица на поредица държави – като се започне от Средновековното Московско княжество, наследено от Руското царство и се стигне до Съветския съюз.

1464_big
Катедрален храм “Свети Василий Блажени”

Граденият с векове архитектурен облик на града се промени напоследък със завидна бързина. Редом с древните манастири и покритите със злато църкви, се издигнаха модерни стъклени сгради. Небостъргачите от години не са необичайна гледка в града.

Безбройни са символите на града, но безспорно най-забележителни са Кремъл, Червеният площад и катедралата с живописните кубета „Свети Василий Блажени“.

D2792DA6-5B72-4ED2-BEAA-1D9F98048059_mw1024_n_s
Червеният площад

Някогашната средновековна крепост Кремъл освен седалище на руския президент е и музей. Там има предимно храмове и църкви. Особено впечатление правят оръдието Цар Топ и цар Камбана, които смайват с импозантните си  размери. Червеният площад е мястото на военните паради и масовите тържества. И до днес тук се издига мавзолеят на Ленин, а световни знаменитости изнасят своите концерти.

zar top

Цар Топ

Едно от култовите места в руската столица е митичната улица “Арбат”. Тя е най-старата улица и е съществувала още през ХІV-ХV век. На тази улица са живели много известни руски писатели, художници и артисти. И днес тя привлича туристите, вървящи по стъпките на своите кумири, и е популярна сред гостите на града със сувенирите, картините и уличните музиканти.

kambana

Цар Камбана

Богатото културно наследство на Москва е събрано в над 60 музея. Едни от най-известните са Кремъл, Музеят за изобразителни изкуства „Пушкин“ и, разбира се, Третяковската галерия.

В Москва наистина има какво да се види и с пълно право е смятана за една от най-красивите столици на света.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons