fbpx Skip to main content

Сергиев Посад – руската Света гора

Сергиев Посад е град в Русия, който се намира на 70 км североизточно от Москва.

През 40-те години на XIV век братята Вартоломей и Стефан построяват килия и малка църква, наречена „Св. Троица“. Около тях се създава манастир, а впоследствие и селище. През 1744 г., с указ на императрица Елисавета І, манастирът е удостоен с почетното звание лавра.

Това е най-големият православен мъжки манастир на Русия и на Руската православна църква.

Троице-Сергиева лавра
Троице-Сергиева лавра

„Троица – Сергиева лавра“ е архитектурен паметник на културата и изкуството и е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и в състава на Златния пръстен на Русия. Златният пръстен на Русия (на руски Золотое кольцо) е съвкупност от средновековни селища в Централна Русия. Тези старинни градове, играли значителна роля в развитието на Руската православна църква, са наричани музеи на открито, заради уникалните паметници на руската архитектура от XII – XVIII век.

В манастира се намира и Московската духовна академия – висше училище към Руската православна църква, в което се подготвят духовници, преподаватели, богослови и иконописци.

Московската духовна академия

В Сергиев Посад има и други манастири, които заслужават внимание – Спасо Вифански, “Свети Параклит”, Черниговски Скит. Не липсват църкви, а има дори и катедрала.

Сергиев Посад 1.jpg

Друга изненада е, че градът е най-старият център за производство на дървени играчки и кукли в Русия. Фирмата произвежда както кукли от съветската епоха, така и кукли, облечени в автентични костюми от различни етнографски провинции и райони на Русия. Именно тук се е родила известната в цял свят руска матрьошка.

Загорска матрьошка.jpg

В Сергиев Посад със сигурност има какво да се види.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons