Skip to main content
Версай

Версай – дворецът, съграден от любов

Дворецът Версай – митичен, грандиозен, eдин от най-красивите и величествени дворци на Великия век, сам по себе си е легенда. Главозамайващ дворец и символ на царуването на най-великия крал в света, на когото нямало подобен: Луи ХІV – Краля Слънце.

versai
Версай

За никого не е тайна, че Версайският дворец, в днешния му вид, е замислен и построен от Луи ХІV като сцена и декор на неговата първа голяма любовна идилия.

Louis_XIV,_King_of_France,_after_Lefebvre_-_Les_collections_du_château_de_Versailles
Луи ХІV – Краля Слънце

Кралят започва този амбициозен проект и го поставя пред нозете на Луиз дьо ла Валиер по време на първото голямо празненство на неговото некратко царуване (1643-1715 г.), организирайки

louise-de-la-valliere-comme-2
Луиз дьо ла Валиер

един фамозен празник, продължил цяла седмица и останал в историята като „Празникът на удоволствията на магическия остров“. Версай е този магически остров, където кралят се усамотява, извън пренаселената си столица, за да управлява, но и за да се отдаде на удоволствията.

hean-nocret-the-family-of-louis-xiv-e1436580211319
Празникът на удоволствията на магическия остров

От 1682 г. до 1789 г. Версайският дворец е официална политическа столица на най-населената по онова време европейска страна.

Версай е дом на властта, но и  на удоволствията, желанията и дори разврата. По време на Луи ХІV тук разцъфтяват романтичните връзки на краля с Луиз дьо ла Валиер (официална фаворитка от 1661 до 1674 г.), с пищната Мадам дьо Монтеспан (1667-1679 г.),

Madam de Montespan
Мадам дьо Монтеспан

с Мадам дьо Ментенон, за която кралят се венчава тайно след смъртта на кралицата Мария-Терезия. Между тези известни дами кралят има десетки други по-мимолетни връзки с дами, но и с обикновени слугини.

maintenon-fdxminnie-13jun10-2
Мадам дьо Ментенон в зрялата си възраст

Версайските стени помнят нежните приятели на „Мосюто“ – братът на Луи ХІV – Филип, както и оргиите на Регента и емблематичните образи на  Мадам дьо Помпадур

François_Boucher_019_(Madame_de_Pompadour)
Мадам дьо Помпадур

и на Мадам дю Бари – красавиците, разнообразявали живота на Луи ХV, както и стотиците странични „забежки“ на краля с млади девойки, красиви като гръцки богини.

21 Du_Barry
Мадам дю Бари

Версай помни и тежките първи седем години от брака между Луи ХVІ и Мария-Антоанета, когато, поради незаинтересуваността на младоженеца към секса, поради неговия мързел и безотговорност, бракът остава неконсумиран, нещо, което се превръща в международен въпрос на европейската сцена и коства много безсънни нощи на младата и също така неопитна кралица.

Мария-Антоанета
Мария-Антоанета

Версайските стени помнят и платоническата връзка на Мария – Антоанета с красивия шведски аристократ Ханс Ансел вон Ферсен, за когото и до днес несправедливо се говори, че бил любовник на кралицата. Несправедливо, защото не е вярно. Вярно е, че Ферсен е бил лудо влюбен в Мария-Антоанета, вярно е, че чувствата са били взаимни, но връзката е останала платоническа и Мария-Антоанета, въпреки ненавистта, която народът е показвал към нея още от началото на пребиваването й във Франция, остава вярна на съпружеския си дълг.

AxVFersen_Full
Ханс Ансен вон Ферсен

И днес по алеите на Вейрсайския парк често се разхождат влюбени двойки, тук често се  разменят прегръдки и целувки.

И какъв е изводът?  Всички любовници от миналото – от Луиз дьо ла Валиер до Ферсен, отдавана са изчезнали. Днешните влюбени също ще изчезнат… Хората се обичат и после си отиват. Остава обаче любовта и само тя възкръсва вечно от пепелта на предишния огън! Хората си отиват. Само любовта остава да царува в своя храм!

Jardins_et_Parc_-_Château_de_Versailles
Паркът на Версай

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons