Skip to main content

Версай – дворецът, съграден от любов

Митичният Версай

Дворецът Версай  е митичен, грандиозен и eдин от най-красивите и величествени дворци на Великия век. Главозамайващ дворец е истинска легенда и символ на царуването на най-великия крал в света, на когото няма равен: Луи ХІV – Краля Слънце.

versai
Версай

За никого не е тайна, че в днешния си вид Версайският дворец, е замислен и построен от Луи ХІV като сцена и декор на неговата първа голяма любовна идилия.

Луи ХІV
Луи ХІV

Амбициозният проект Версай

Кралят започва този амбициозен проект и го поставя пред нозете на Луиз дьо ла Валиер по време на първото голямо празненство на своето некратко царуване (1643-1715 г.)

louise-de-la-valliere-comme-2
Луиз дьо ла Валиер

Празникът на удоволствията

Луи ХІV организира един фамозен празник, продължил цяла седмица и останал в историята като „Празникът на удоволствията на магическия остров“. Версай е този магически остров, където кралят се усамотява извън пренаселената си столица, за да управлява, но и за да се отдаде на удоволствията.

hean-nocret-the-family-of-louis-xiv-e1436580211319
Празникът на удоволствията на магическия остров

Версай – дом на властта и удоволствията

От 1682 г. до 1789 г. Версай е официална политическа столица на най-населената по онова време европейска страна.

Версай е дом на властта, но и  на удоволствията, желанията и дори разврата. По време на Луи ХІV тук разцъфтяват романтичните връзки на краля с Луиз дьо ла Валиер (официална фаворитка от 1661 до 1674 г.) и с пищната Мадам дьо Монтеспан (1667-1679 г.),

Madam de Montespan
Мадам дьо Монтеспан

С Мадам дьо Ментенон кралят се венчава тайно след смъртта на кралица Мария-Терезия. Освен тези известни дами кралят има десетки други по-мимолетни връзки, както с дами, така и с обикновени слугини.

maintenon-fdxminnie-13jun10-2
Мадам дьо Ментенон в зрялата си възраст

Какво още крият версайските стени?

Версайските стени помнят нежните приятели на „Мосюто“ – братът на Луи ХІV – Филип, както и оргиите на Регента и емблематичния образ на  Мадам дьо Помпадур.

François_Boucher_019_(Madame_de_Pompadour)
Мадам дьо Помпадур

Бракът между Луи ХVІ и Мария Антоанета

Версай помни и тежките първи седем години от брака между Луи ХVІ и Мария-Антоанета, когато поради незаинтересованост на младоженеца към секса, поради мързел и безотговорност, бракът остава неконсумиран. Това се превръща в международен въпрос на европейската сцена и коства много безсънни нощи на младата и също така неопитна кралица.

Мария-Антоанета
Мария-Антоанета

Версай – храм на любовта

Днес по алеите на Версайския парк често се разхождат влюбени двойки, тук често се  разменят прегръдки и целувки.

Всички любовници от миналото отдавана са изчезнали. Днешните влюбени също ще изчезнат… Хората се обичат и после си отиват. Остава обаче любовта и само тя възкръсва вечно от пепелта на предишния огън!

Паркът на любовта
Паркът на любовта

Пътувайте с нас до Париж, разходете се във версайския парк и почувствайте любовта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons