fbpx Skip to main content

Тоскана – рай на земята

Тоскана, макар и дълбоко свързана с корените си, не може да избегне нахлуването на модерния начин на живот.  Тя обаче е един от най-проспериращите  региони в страната и е готова да посрещне предизвикателствата на ХХІ век.

tuscany-hills-view

Тоскана с население от около 3.8 милиона, 38 процента от които концентрирани в провинция Флоренция, е петият най-голям регион в Италия. Посетителите се възхищават на начина им на живот, който не се измерва с пари. Тосканците се радват на простичките удоволствия, като това да прекарат повече време със семейството, да си приготвят нещо за хапване, да пийнат по чаша вино и да се насладят на вечерна разходка.

dinner

Регионът е разделен на 10 провинции. В една от тях, Сиена, се намира малък крепостен град, разположен на хълм – Сан Джиминяно, основан е през ІІІ в.пр.Хр. от етруските, което обяснява богатата му история. Символ на „Италианския Манхатън“ са 14-те кули, всяка една с различна височина и стил.

San-Gimignano-Tuscany-Italy-II towers

Има множество църкви, но две от тях са особено забележителни – Collegiata, построена Х век, чийто стени са изцяло покрити с фрески и San’t Agostino, където се съхраняват творбите на много италиански ренесансови творци. В двореца се помещава градската галерия. Впечатление прави и кулата на двореца – Torre Grossa 1311 г., построена 1311 г. и е с височина 44 метра.

collegiata-san-gimignano

На около 60 км. от Сан Джиминяно се намира градчето Лука – родният град на последният голям италиански оперен композитор – Пучини. Заобиколено от ренесансови стени, с калдъръмените си странични улички и старинни църкви и дворци, Лука доставя истинска наслада. От десетките средновековни църкви определено правят впечатление „Сан Микеле ин Форо“ (1143 г.) и величествената катедрала от ХІ век.

Lucques (Lucca), Italie : vue depuis la tour Guinigi

 

Катедралата Гуиниджи е една от най-изящните сгради в града. За всеобща изненада на върха на близо 45-метровата катедрала има градина, в която освен всичко друго, растат и седем дъба. Смята се, че дъбовете са засадени там през ХІV или ХV век и символизират обновлението и възраждането.

Lucca-1112x630__1_cathedral

Истинско удоволствие е човек да се разходи по 5-километровия път под сянката на дъбовете, откъдето, над градските стени, се открива приказна гледка към древните маслинови горички, отвъд градския исторически център.

 

most-beaufitul-landscapes-in-europe-tuscany-italy-copyright-francesco-r-iacomino-european-best-destinations

Ако желаете да си поотдъхнете, можете да отидете в „Антико Кафе Симо“, където Джакомо Пучини е прекарвал някога следобедите си.

Тоскана може да задоволи всеки вкус с природата си, с китните градчета и тесните сенчести улички, със стотиците църкви, катедрали и безброй кули.

florence-tuscany-italy-town

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons