fbpx Skip to main content

Сицилия – магическият остров

Сицилия е най-големият остров в Средиземно море и е отделен от Апенинския полуостров чрез Месинския пролив. Родината на мафията е била дом на много цивилизации и има богата и вълнуваща история. Островът е белязан от следите на финикийци, гърци, римляни, византийци, араби, испанци, французи и италианци. Древните гърци оставят впечатляващи образци на античната архитектура и изкуство. Останки от антични театри има в редица градове на Сицилия – Катания, Сиракуза, Палермо и Таормина. Византийците оставят диря с мозайките си, испанците въвеждат готически орнаменти в декорацията на дворци и църкви, а арабите слагат мюсюлмански отпечатък в Палермо. В историята на стиловете влиза т.нар. „сицилиански барок“. Световноизвестният дизайнер Джани Версаче включва елементи от сицилианския барок в творенията си и използва емблемата на древна Сицилия – Горгона Медуза.

Античният театър в Таормина
Античният театър в Таормина

Числото три сякаш е магическо за живописния остров – формата му е почти триъгълна, заобиколен е от три морета – Тиренско, Йонийско и Средиземно, има три планински вериги, дори Месинският пролив е широк 3 км.

Palermo1
Палермо

Релефът е предимно хълмист и планински. Най-голям град и административен център е Палермо. Населението на острова е около 5 милиона души, от които 150 хиляди – чужденци. Имиграцията в Сицилия е по-висока отколкото в Сардиния. Един от мотивите е мекият, умерен климат. Лятото е горещо, дължащо се на африканските ветрове. Това благоприятства отглеждането на цитрусови плодове, зърнени култури, маслини и грозде, от което се произвеждат едни от най-добрите вина в света. Силно развит е и риболовът. Зимата е дъждовна, само по високите части (над 900 м) има снеговалежи. В района на вулкана Етна обаче често се наблюдават снеговалежи дори през юли и август, тъй като по това време температурите се понижават от атлантическите течения.

Културният и морският туризъм са силно развити във всички части на острова. Сред най-привлекателните места за туристите от цял свят са Таормина, Месина, Палермо, Сиракуза, Етна.

Етна
Етна

Таормина е може би най-аристократичният курорт на Сицилия. Разположен е по склоновете на върха Тауро и в него се влиза по криволичещ, живописен път покрай морето, откъдето се откриват прекрасни гледки.

Античният Таурмион принадлежи на Сицилия още преди да стане Римска колония. През Средновековието се отличава с великолепния си блясък, след което следва период на известен упадък.

Таормина
Таормина

Акрополът на античния град се намира на върха на Монте Тауро. На възвишението над града е разположен Античният театър, откъдето се открива божествена гледка към цялата околност. В далечината се откроява величественият силует на Етна.

Над Таормина се намира Кастелмола, малко селце високо в планината, откъдето се откриват още по-пленителни гледки.

Европейците с пълно право предпочитат Таормина за романтичен меден месец.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons