fbpx Skip to main content

Добри новини от Лондон

Ето че, след Брекзита, можем да споделим и две добри новини за туристите за мъгливия Албион. Първо паундът ще падне – значи ще ни е по-евтино да ходим в Англия  – ще харчим по-малко, защото ще купуваме по-евтино банкнотите с лика на Нейно Величество. И второ – Тейт Модерн отвори дългоочакваното си ново крило – Суич Хаус!

brexit-puzzle

Галерията за модерно изкуство Тейт (Tate Modern) през 2013 г. е 12-тият най-посещаван музей в света с около 4.9 милиона посетители. Колекцията представя, както националното британско изкуство от 1500 г. до наши дни, така и международното съвременно модерно изкуство.

tate-modern

Тази галерия няма равна на себе си по света. До Тейт Модърн може да  се стигне най-лесно по моста Милениум, който е направен изцяло за пешеходци. Това е първото съоръжение над Темза от 100 години насам. Интересното е, че изложбите са подредени не по периоди, а по тематика. Тук може да се види какво ли не – има произведения на кубизма, импресионизма, сюрреализма, поп-художествени творби и се стига до провокативни мултимедийни шедьоври.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Неотдавна се откри новото крило на лондонската галерия, разположена на северния бряг на река Темза. Според медиите това е най-голямото културно събитие на Острова от 1997 г. насам.

Десететажното здание, наречено „Суич Хаус“ (Switch House) е на стойност 260 млн. паунда, а проектът е дело на швейцарските архитекти Жак Херцог и Пиер де Мюрон.

Суич Хаус
Суич Хаус

Изложбената площ заема 20 000 м2 и в продължение на 12 години се преустройват три машинни зали на бившата електрическа централа в Банксайд, превърната в основната сграда на Тейт. Самата галерия е претърпяла промени в дизайна и подредбата на постоянната експозиция. За изложби и представления се откриват и подземните резервоари на бившата централа. Новото пространство представя модернистично и съвременно изкуство на художници от 57 страни.

Swich House

Естествено „Суич хаус“ не се разминава без критики. Според голяма част от хората е неразумно да се влагат толкова много пари по време на финансова криза. Любителите на изкуството обаче се събират в деня преди официалното откриване, за да протестират, че в новооткритото крило липсват творби на американския художник Карл Андре, един от най-важните представители на минимализма и на съпругата му Ана Мендиета.

london-tate-modern-inside

Обаче според директора на музея Никълъс Серота: „Новият Тейт е инструмент, който ще ни позволи да представим променящата се перспектива за света, ще предложи богато разнообразие от преживявания на посетителите и възможност на артистите да откриват нови начини за създаване и показване на работите им.“

switch house 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons