fbpx Skip to main content

Санкт Петербург – Северната Венеция

Най- главното пристанище на Балтийско море, Санкт Петербург, е разположен в Северозападната част на Русия при вливането на река Нева във Финския залив.

В миналото е бил столица на Руската империя в продължение на повече от два века, което е и причината днес често да е наричан „северната столица на Русия“.

ермитаж
Ермитаж

Вторият по големина град в Русия е с впечатляващо културно минало. Историческият център на града е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Грандиозните барокови дворци, удивителните музеи и красивите църкви са безчет.

Най-голямата забележителност и символ на града е Ермитажът. Той се смята за един от най-добрите музеи в света. Зимният дворец е само една от шестте великолепни сгради, които оформят Националния музей.

Спасителя на кръвта
Катедрала “Спасителя на кръвта”

Друга забележителност е храмът „Възкресение Христово“ – една от най-красивите и известни църкви в Русия.

Бързо течащата река Нева минава през целия град и цветовете и величието на сградите наоколо, строени от френски и италиански архитекти, напомнят за Венеция.

Петкилометровата главна улица “Невски проспект” по брега на Нева е изпълнена с кафенета и магазини, скътани между дворците.

Тихите улички и старинните кооперации придават една абсолютно неповторима атмосфера на града, а изящните канали с богато декорирани мостове не могат да бъдат описани.

Един от най-нашумелите квартали е “Петроград”, където се е родил градът. Остров Петроградский е заобиколен от множество зелени островчета, които са прекрасно място за разходка.

most

Красотата на Санкт Петербург изпъква най-ярко по време на Белите нощи. Пикът им е от средата на юни до началото на юли. Дните са слънчеви и дълги, а нощта практически не настъпва. Макар това да не е уникално явление, никой друг град не предлага подобна зрелищна гледка.

Това е и сезонът на фестивала „Бели нощи“, по време на който се поставят най-добрите оперни и балетни спектакли, а също и класически концерти. Върхът на празненствата обаче е фестивалът „Алени платна“ – най-голямото събитие в Русия с милиони посетители.

фестивал Бели нощи

По време на Белите нощи е традиция и вдигането на импозантните мостове над Нева, за да пропуснат движението на лодки и кораби.

Санкт Петербург е един забележителен и завладяващ град и който го е посетил веднъж непременно се завръща.

Бели нощи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons