fbpx Skip to main content

Романът на Рение Монакски и Грейс Кели – първа част

 

След своето 55- годишно управление принц Рение  оставя  една страна много по-голяма, отколкото я е получил, и най-красивата любовна история на века. Когато идва на власт след смъртта на баща си, Рение Монакски наследява една цитадела, която успява да превърне в империя.  В това отношение не бива да се подценява приносът на прекрасния му брак. Един 31-годишен принц – ерген, среща героиня на Хичкок и се сбъдват най-смелите мечти на Холивуд. Но трагичната смърт на 52 – годишната принцеса Грейс превръща написания предварително щастлив сценарий в трагедия. …

С авторитета на Рение и очарованието на Грейс Кели, Монако се превръща в световна столица на мечтите.

1

В началото това е било само една красива снимка: срещата на един монарх и на една принцеса от Холивуд. И Монако, малкото княжество, ще се превърне в царство на чара и обаянието. През май 1955 г,  Грейс Кели, световноизвестната муза на световноизвестния Хичкок, пристига на филмовия фестивал в Кан за премиерата на филма „Да хванеш крадеца”.  Рошето или „Скалата“, както често наричат княжество Монако,  и неговият принц са на по-малко от 100 км от Кан и списание „Пари Мач” им предлага да направят един фотосеанс; актрисата и Рение се съгласяват.  На двамата им е достатъчна само една разходка, за да се влюбят.  Рение открива обаче една 25-годишна елегантна и фина жена, с непринудено държание. Той малко закъснява, тя е смутена от мисълта, че трябва да направи реверанс пред него. Принцът е вече под въздействието на нейния чар. Рение свежда поглед, а лицето на Грейс се облива в руменина.

Wedding

„Те като че ли бяха сами на света”, разказва Пиер Галант, репортер на „Пари Мач”. След като Грейс си тръгва, Рение споделя на своя свещеник: „Срещнах тази, която чаках”. Тя може би вече чувства, че дворецът, който е обект на нейното възхищение, скоро ще бъде нейн дом.  На 6 май, в 15 часа,  Грейс за първи път посещава  двореца.

На тръгване от Монако тя казва, че е срещнала  „чаровния принц” и той я е завладял.  Актрисата и принцът започват да водят една нежна кореспонденция, съдържанието на която никога не става публично достояние. Рение ще каже години по-късно: „Тези писма са  моят последен пристан”.

grace-kelly-prince-rainier-monaco-children-1958
Принц Рение с принцеса Каролин и Грейс Кели с принц Албер

Една целувка на обществено място дава публичност на тяхната любов. И става повод за обявяването на техния годеж. Очевидно Рение трябва да отстъпи пред неоспоримия факт: неговата титла не е достатъчна, за да спечели доверието на  Джон Б. Кели, бивш ирландски зидар, който си е построил едно царство от тухли. Принцът прекосява Атлантическия океан, за да поиска ръката на жената, която обича. В крайна сметка, не красотите на неговия малък средиземноморски рай са тези, които наклоняват везните в негова полза, а спортната му осанка и  уменията по подводен риболов.

Приготовленията около сватбата приключват само за седмица.

Diana Charles Grace
Грейс Кели с принц  Чарлз и принцеса Даяна

Грейс пътува на връщане към Монако с кораб и това е последната ù ваканция като неомъжена. Тя се забавлява, организира игри, появява се почти без грим. На 12 април Княжеството е вече на хоризонта и „Конститюшън”  хвърля котва. Рение отива да посрещне своята бъдеща съпруга на борда на своята яхта „Deo Juvante II”.  Протоколът забранява  целувка, но техните ръце се срещат и техните погледи говорят много повече от всякакви изявления. На пристанището над 5000 души поздравяват Рение и неговата годеница от Америка. Младата двойка е  посрещната с дъжд от цветя и множество красиви фойерверки, подарък от Аристотел Онасис.

Wedding Of Rainier III, Prince of Monaco And Princess Grace

Към Втора част…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons