fbpx Skip to main content

Мостът Ватерло – една от най-прекрасните гледки по Темза

Очарователна поп-песен от 1960 г., наречена „Залезът на Ватерло“ (Waterloo Sunset), възхвалява красотата на Темза. Двама влюбени се срещат на Ватерло Стейшън и прекосяват моста: „Докато се наслаждавам на залеза на слънцето при Ватерло, се чувствам сякаш съм в рая“.

Ватерло Стейшън
Ватерло Стейшън

През 1802 г., недалеч от Уестминстър Бридж (Westminster Bridge), Уилям Уърдсуърт пише следното: „Земята няма какво друго да предложи, освен тази неземна красота“. Поетът не е предполагал, че Ватерло Бридж (Waterloo Bridge) скоро ще бъде построен на много по-стратегическо място, което дава на преминаващите изглед и в двете посоки – към Уестминстър на югозапад  и Лондонското Сити на изток.

Уестминстър Бридж
Уестминстър Бридж

Този първи Ватерло Бридж, чийто девет арки се извисяват над Темза от 1817 г., вдъхновява плеяда от художници и писатели, сред които са Джон Констабъл и Клод Моне. Пиеса, наречена „Ватерло Бридж“ е представена за първи път през 1930 г. и е заснета не по-малко от три пъти, която разказва за историята между войник и танцьорка, които се срещат на моста по време на бомбардировките през Първата Световна война.

Ватерло Бридж
Ватерло Бридж

Вторият мост, който съществува и до днес, е по проект на Сър Гайлс Гилбърт Скот (Sir Giles Gilbert Scott) и е завършен през 1942 г. Създателят на известната телефонна будка и двете изумителни сгради на брега на Темза, електроцентралите в Бенксайд, сега галерия Тейт (The Tate Modern) и Батарси (Battersea), където не успяват да построят красив мост, но панорамата и от двете страни компенсират липсата му.

k2

Наблизо са Съмърсет Хаус (Somerset House) вляво, на северния бряг и Националния театър отсреща на южния бряг. По-нататък на изток следват Катедралата „Св. Павел“ (St. Paul’s Cathedral), Монументът за най-големия пожар в Лондон и църквата „Сейнт Брайтс“ (Saint Bride’s Church), която се издига зад финансовите сгради.

Църква "Сейнт Брайтс"
Църква “Сейнт Брайтс”

От другата страна на моста, с лице към Уестминстър се намират културните институции на Саутбанк Сентър (Southbank Centre), Лондонското око (The London Eye), а вдясно се несъмнено се очертава незабравимия силует на Парламента.

Парламент
Парламент

Когато застанеш на този мост под необятното небе и над широката река, осъзнаваш истински колко велик град е Лондон.

nla2_waterloo_bridge_north_3pm_c2a9hayes-davidson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons