fbpx Skip to main content

Завладяващият вкус на гръцката кухня

Гърция има древни кулинарни традиции, датиращи от хилядолетия. Националната гръцка кухня се слави с огромното разнообразие от ястия, повечето от които се готвят със зехтин. Зехтинът, произведен от маслинови дръвчета, които изобилстват в целия регион, присъства както в салатите, така и във всички останали ястия. Това придава на балканските продукти типично средиземноморски вкус и аромат.

Olive-Oil-Bottles

Важно място в храненето заемат рибата и изобилието от морски дарове – скариди, калмари, октоподи, раци, миди, стриди и т.н. Посетителите имат възможност сами да избират рибата или някое друго ястие, което да бъде сготвено според желанието им.

rak

Печената или пържена риба се сервира задължително със заливка със зехтин и лимонов сок.

Palamud

Месото и зеленчуците се задушават с най-различни подправки: лук, чесън, магданоз, мащерка, риган, мента, пипер, оцет. Сирената също се предлагат в изобилие.

meso s zelenchuzi

Едно от най-популярните и любими ястия е сувлаки (агнешки или свински шишчета).

Супите и чорбите не са от най-предпочитаните и причината се крие в горещия климат. Независимо от това в гръцките таверни може да се намери боб чорба, леща, пилешка супа с ориз или телешка супа.

От горещите напитки вместо чай, който пият само при настинка, гърците предпочитат силното и ароматно турско кафе, което с гордост наричат гръцко.

suvlaki 2
Сувлаки

Традиционната кухня включва превъзходни сладкарски изделия, които изпълват улиците с прекрасно ухание.

Навсякъде в Гърция, където и да се намирате, се натъквате на кафенета, закусвални, ресторанти и безброй масички, отрупани с какво ли не.

revane s kokosovi sturgotini
Реване с кокосови стърготини

Любимо място за прекарване на една приятна и незабравима вечер са таверните. Апетитните ястия са придружени от бира, узо или ципуро (домашна ракия произвеждана от гроздово джибри, а също от смокини и други плодове), както и от прочутата рецина. Името рецина идва от едноименната борова смола, която се добавя към виното за вкус.

Taverna

Кулинарните изкушения ви очакват, не пропускайте да им се насладите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons