fbpx Skip to main content

Лаго ди Гарда – омагьосаното езеро

Лаго ди Гарда е едно от най-красивите езера в подножието на Алпите. На територията на Италия това е най-голямото езеро. Разположено е на половината път между Венеция и Милано. Простира се на площ от 370 кв.км, дължината му е 52 км, а максималната му ширина е около 17-18 км. Най-голямата дълбочина е 346 м., което го нарежда на второ място след езерото Комо. Мнозина оприличават формата му на бутилка, обърната с широката си част на юг.

Лаго ди Гарда
Лаго ди Гарда

По цялата крайбрежна ивица са накичени редица живописни градчета.

Лаго ди Гарда

Гарда, кръстник на езерото, е китно градче, което пази спомените от венецианското владичество – Palazzo dei Capitani del Lago (Дворецът на капитаните на езерото) и Palazzo Fregozzo (Дворецът Фрегозо)  от ХV в. Цялата крайбрежна улица е окичена с наниз от венециански къщи.

Град Гарда
Град Гарда

Сирмионе е градче, разположено в южната част на езерото, на върха на полуостров Сирмионе, който представлява една тясна и дълга ивичка земя. Историята му е дълга. Датира още от І в. пр. хр., което предполага голям брой архитектурни и културни забележителности от древността. На това място римляните построяват два замъка, две пристанища и гигантска вила, която се превръща в емблема на града.

Сирмионе
Сирмионе

Грото ди Катул (Пещерата на Катул) е най-старата патрицианска римска вила открита в Северна Италия. Има и музей, където могат да се видят интересни археологически находки. Тя свидетелства за богатството и лукса в онези дни.

Пещерата Катул
Пещерата Катул

Други забележителности в града са замъкът Скалигер (ХІІІ в.), църквата Сан Пиетро ин Мавино с фрески от ХІІ-ХVІ в., праисторическото селище Лагуна Векия, което е част от културното наследство на ЮНЕСКО.

Местоположението на Сирмионе е причина за голямото военно-стратегическо значение на замъка Скалигер.

Първоначално той възниква като малка крепост през ХІІ век, а впоследствие се превръща в истински средновековен замък. Днес е реставриран и от там се открива великолепна панорамна гледка към града и езерото.

Замъкът Скалигер
Замъкът Скалигер

Освен замъка и римската вила има две красиви средновековни църкви, запазени и до днес. „Санта Мария Маджоре“ (Santa Maria Maggiore) е построена на малък хълм в източната част на полуострова и тук са съхранени стенописи от ХV в. В северната част се намира църквата „Св. Петър“ (San Petro), в която има фрески и стенописи от ХІІ в.

Санта Мария Маджоре
Санта Мария Маджоре

Освен с историческите си забележителности Сирмионе е прочут с термалните си извори. С високото си минерално съдържание и подходяща температура, те са чудесно решение, както за здравето, така и за приятна отмора.

Неслучайно наричат Сирмионе СПА-центърът на Италия.

 

Сирмионе СПА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons