fbpx Skip to main content

Кафка – един от тримата влъхви на модерната литература

Въпреки че Кафка пише творбите си на немски, той е по-скоро син на Прага. През целия си живот е живял тук близо до площада на „Старе место“ (Стария град).

Старе место
Старе место

Родният му дом се намира до църквата Св. Никола.

Църквата "Св. Никола"
Църквата “Св. Никола”

С течение на времето кварталът, който се намира на ръба на тогавашното еврейско гето, е бил занемарен. Самата къща е била опожарена и единственото, което е останало е забележителната порта. На портата отстрани има следния надпис: „Франц Кафка е роден тук на 3 юли 1883 г.“ През лятото тук работи едно малко кафене – “Кафка”. Тук се сервира вкусен ябълков щрудел и хубаво кафе.

Кафене Кафка
Кафене Кафка

В кафене “Лувъра” Франц Кафка често водил философски дискусии.

Кафене Лувъра
Кафене “Лувъра”

Старо-новата синагога, която съществува от ХІІІ в. и е най-старата действаща синагога в Европа. Тук е извършен ритуалът бар мицва на Кафка.

Старо-новата синагога
Старо-новата синагога

Гробът на Кафка се намира в новото еврейско гробище, което е разположено извън градския център. В долната част на надгробния камък има малка плоча, посветена на трите му сестри, загинали в нацистките лагери през Втората световна война.

Гробницата на Кафка
Гробницата на Кафка

Музеят на Кафка разкрива неговия живот и творчество. Експозицията е създадена в Барселона и е била показвана първо там, после в Ню Йорк и през 2005 г. намира постоянния си дом в Прага. Музеят се намира в квартал Мала страна до река Вълтава, на минути от Карловия мост. Пред музея има фигури на пикаещи мъже в езерцето с очертанията на Чехия. Композицията е дело на провокативния Давид Черни.

Kafka museum

Стълбите вътре са изкривени и стръмни, с объркващи огледала, лабиринти и обърнати пространства. По такъв начин той спомага за възприемането на имагинерната топография от произведенията на писателя, а не остава посетителите да наблюдават пасивно отстрани.

museum

Интерактивността е представена и от 5 аудио-визуални програми, триизмерни експонати, игра със светлината. Ако из тъмните коридори звънне стар телефон и вдигнете слушалката, ще чуете цитати от „Процеса“, „Метаморфоза“ и други произведения на немскоезичния еврейски писател.

prague-1055 kafka museum inside

Тук се съхраняват почти всички първи издания на Кафка, писма, негови илюстрации и ръкописи.

Kafka sheets

По думите на Франц Кафка: „Всеки, който запазва способността да вижда красотата, никога не остарява.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons