fbpx Skip to main content

Музеите на Керкира – столицата на о-в Корфу

Corfu_Old_Fortress_R02
Старата крепост в Керкира

Старата крепост – построена е от венецианците в периода, когато са били владетели на острова (1386-1797 г.). Издигната е на самия край на скала с укрепления по целия периметър. Природата и времето си казват думата и някои части на крепостта, най-вече от източната страна, бавно ерозират и падат в морето. Въпреки това интериорът е реставриран и крепостта се ползва за културни събития – концерти или продукции от типа „Звук и светлина”, когато сред руините се пресъздават исторически събития чрез използване на музика и специални светлинни ефекти. Централната най-висока точка на крепостта се откроява като гигантски естествен обелиск с нейната наблюдателна кула на върха и голям кръст над нея.

Museum
Музей на азиатското изкуство

Музей на азиатското изкуство – Намира се в двореца „Св. Михаил и Св. Георги”, в самия център на Керкира. Запазен е интериорът от краткия период, когато британците са владели острова (1814-1864 г.) – с богата мебелировка и декорации. Колекциите включват японски графики, китайски порцелан, индийски скулптури от бронз и други материали, дърворезби. Някои от дървените и бронзовите предмети са изключително добре изпълнени, най-вече сцените на божества в еротични пози.

archaeologicalmuseumcorfu373
Археологически музей

Археологически музей – Построен е между 1962-1965 г. Първоначалното му предназначение е било да се поместят тук археологическите разкопки от Храма на Артемида в Корфу. През 1994 г. е разширен с още две зали за по-новите находки от старата крепост. Основните експонати на музея са каменният фронтон на горгоната от Храма на Артемида (най-старата подобна находка в Гърция); каменна скулптура на Дионисий; мраморен торс на Аполон; малки глинени статуетки на Артемида, открити в малкия храм в Канони; монети от различни епохи, открити при различни разкопки на острова.

byzantine-museum-of-antivouniotissa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons