fbpx Skip to main content

Бонбонена феерия във Виена

Магазинът за бонбони на улица „Нойбаугасе“, открит през 1936 г., е безспорно в списъка на най-хубавите и най-старите бонбонени магазини в града.

image_gallery.jpg

Магазините за бонбони, както и старите кафенета във Виена, са истински градски институции, съхраняващи духа и атмосферата на стара Виена. При тях стремежът е не модернизиране, а напротив – запазване на оригиналния вид. В малкото останали бонбонени магазини в града, можете да усетите комфорт  и удоволствие, както и да видите деца, които с истинска възхита гледат продавачките, които с невероятна точност отмерват грамажа на бонобните в торбички от бяла хартия. И да си спомните, че тук човек може още от малък да изпита истинско нетърпение в опита да получи по-бързо и повече от това, което доставя такова удоволствие.

image_gallery (1).jpg

А какво е това, което превръща магазините за бонбони в обетована земя? Най-вероятно забраната. При предишните поколения бонбоните са били трудно достижим специалитет за повечето хора, тъй като са били скъпи и не са от първа необходимост. Повечето хора са можели да си позволят ежедневно само най-необходимото.  Така че те са си позволявали да купуват на децата бонбони по малко и рядко – най-често на празници. Затова магазините за бонбони на повечето възрастни им напомнят за празник, за уют, за Коледа или Великден. Фактът, че днес в магазините за бонбони се срещат повече възрастни, отколкото деца, се определя от носталгичния асортимент: шоколадови хапки с ром, карамелки с ликьор, бадеми в шоколадова глазура, флорентински бисквити, както и шоколад с историческата марка Дойчмайстер, които носят на виенчани от едно определено поколение много спомени.

6.jpg

Но нека не забравяме, че и пред днешните деца тегне забраната да се ядат бонбони, макар и по други причини – забрана, която и за тези по-млади поколения митологизира сладките удоволствия. Тази забрана е продиктувана от желанието на родителите за здравословно хранене, а вече всеки знае, че сладкото не е  сред най-здравословните храни, а отгоре на всичко предизвиква кариеси! Така че и днес хората гледат да не купуват бонбони ежедневно и „му отпускат края“ само по празници. Така че и за днешното поколение бонбоните ще останат символ на празник, на специален случай.

И днес празниците носят със себе си специални продукти със съответната декорация. По време на целия зимен период, бутиците за бонбони изглеждат като блестяща съкровищница. А какво да кажем за Великденските празници с техните шоколадови зайци и кокошки и захаросани пиленца и яйца! И всеки празник това преобразява тези мечтани витрини – витрините на магазините за бонбони, пред които се спират и млади и стари…

christmaschocolates

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons