fbpx Skip to main content

Естергом – царицата на Дунава

Някога първа столица на Унгария (Х-ср.ХІІІ в.), днес градчето Естергом, разположено на Големия завой, е резиденция на архиепископа, който оглавява Унгарската католическа църква.

Esztergom-Hungary

Символ на града е Архиепископската катедрала, която е най-голямата в Унгария с дължината си от 117 м и ширина от 47 метра. Наричана е също „Глава, майка и учител на Унгарската църква“.

Храмът е построен на Дворцовия хълм (Вархеги), откъдето високият 72 м централен купол се вижда на няколко километра.

Във вътрешността ви очаква уникална капела от филигранно резбован червен мрамор. Капелата е единствената в света, която е с цели 300 г. по-стара от самия храм, построен през ХVІ в.

Според една легенда по време на турското нашествие в Унгария местните жители разрязали капелата на над 1600 парчета и я заровили в земята. Нашествениците разрушили храма, а когато столетие по-късно местните жители съградили нов храм, в него била вградена и старата капела, която била напълно запазена.

estergom chapel

Тук е и един от най-големите органи в света и третият по-големина в Европа, в който има 3530 тръби, размерите на които варират от 10 м до 7 мм. Точно на този инструмент е свирел унгарският композитор и музикант Ференц Лист при освещаването  на базиликата през 1856 г.

Esztergom_Basilica_interier_5 organ

Базиликата е забележителна с картината зад олтара, изобразяваща Успение Богородично – най-голямото маслено платно в света.

Успение Богородично
Успение Богородично

В криптата се пазят съкровищата на църквата – колекция с над 400 шедьоври на златарското изкуство събирани в продължение на столетия, златното разпятие на крал Матиаш и др. Там са и гробовете на унгарските архиепископи.

Крипта
Крипта

При желание може да се качите по тясна стълбичка до купола, откъдето се разкрива прекрасна гледка към меандрите на Дунава.

View from the to of the dome

Гледката към града и Базиликата е още по-хубава от другия бряг при град Щурово в Словакия. Двата града са свързани с мост (Maria Valeria) с дължина 500 метра.

bridge to Slovakia

До храма са и частично реставрираните останки на градската крепост.

Esztergom_vára casstle 2

Интерес представлява и Водният град (Визиварош), квартал с къщи и църкви в пастелни цветове, разположен на брега на Малък Дунав, под Дворцовия хълм.

Водният град
Водният град

Бароковата архитектура по улиците на Водния град е от ХVІІІ в., като по-специално внимание заслужават сградите около площад “Сечени”.

Площад Сечени
Площад Сечени

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons