fbpx Skip to main content

Ла Томатина – най-големият бой с домати в света

На 31 август се състоя ежегодният фестивал “Ла Томатина”. Боят с домати е далеч по-забавна и безопасна алтернатива от надбягването с бикове в Памплона. От сутринта на Ла Томатина се пускат кепенците на къщите и магазините, а всички фасади се опаковат с огромни найлони. Началото на празника се поставя не от домат, а от кол, намазан със свинска мас, на чийто връх е набучено парче шунка. Въпрос на чест е да се изкатерите и да вземете шунката. Камарата от ентусиасти е огромна, борбата също! Ако все пак успеете да достигнете шунката, ще ви носят на ръце из целия град като рок звезда. Фестивалът се провежда всяка година последната сряда на август.

tomato2

В 11 часа настъпва истинската кулминация на Ла Томатина. В центъра на Буньол, тихото иначе градче близо до Валенсия, пристигат няколко камиона от които върху тръпнещата тълпа се изсипват стотици килограми домати.

HERO_LA_TOMATINA_Courtesy

Целта е да се доберете до възможно най-много домати и да ги хвърлите по най-много други участници в боя. Когато доматите свършат, осъзнавате, че газите в река от доматен сос, която стига до глезените ви. Примирете се, че дрехите ви са за изхвърляне.

tomatina-festival-spain-bunyol-tomatoe-fight-7

Доматеният бой приключва около 13 часа, след което след специален сигнал, всички се отправят към обществените душове. Въпреки всички найлони, градчето също минава под душ с пожарникарски маркуч.

Макар фестивалът да е възникнал през 1945 г. ежегодно в Буньол пристигат около 50 хиляди туристи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons