fbpx Skip to main content

РОТОНДАТА НА СОЛУН – “СВЕТИ ГЕОРГИ”

Вторият по големина град в Гърция –  Солун, приютява много паметници на културата, запазени от дълбока древност. Сред тях се откроява най-старият монумент на града – ротондата “Свети Георги”. Тя е кръгла сграда, създадена като римски мавзолей, по-късно превърната в християнски храм, а след завладяването на тези земи от Османската империя –  и в джамия.

solun-rotonda

Ротондата е построена през III век в чест на император Галерий и е представлявала част от неговия дворцов комплекс. Създадена е като мавзолей на императора, който е погребан в нея. Един век по-късно е превърната в православна църква. Ротондата е изградена в класически стил, във вътрешността й са запазени раннохристиянски мозайки.

През 1978 година, по време на унищожително земетресение в Солун, сградата на Ротондата е силно засегната. Именно тогава започва нейната реставрация, след което е превърната в музей, разказващ за историите на три религии.

HPIM0437.JPG

Ротондата е строга тухлена конструкция. При преобразуването й от мавзолей в християнска църква югоизточната ниша е превърната в арка, добавени са олтар и притвор, а главният вход е преместен в северозападната страна.

Rotunda of Galerius

Изящният стил на запазените византийски мозайки навежда на мисълта, че са създадени от майстори от Константинопол. По време на земетресения оригиналната мозайка на купола е била унищожена. Днес тя е реставрирана в първоначалния й вид с изображението на Христос, облечен в императорски пурпур и щит, с кръст в лявата ръка и вдигната дясна ръка.  Заобиколен е от 24 звезди и венец, подпрян от 4 ангела. На купола са запазени фрагменти от 8 различни сцени, богати на символични украси около фигури на свети мъченици. Някои от имената на светците не се срещат никъде другаде, дори и на територията на Гърция.

И до днес е запазено минарето, останало от времето, когато постройката е била джамия.

250px-saint_george_rotunda_19_c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons