fbpx Skip to main content

Модерна слънчева електроцентрала в Дубай

В Дубай през лятото температурите често достигат 400 и консумацията на електрическа енергия  на глава от населението е една от най-високите в света.

dubai-overview

За да задоволят търсенето, властите в Дубай строят насред пустинята, на около 50 км от столицата, в соларния парк на Мохамед бен Рашид Ал –Мактум, най-голямата електроцентрала в света.

solar station in a sunny day

Първата фаза на строежа започва със строежа през 2013 г. със създаването на соларния парк, който има капацитет 13 MW. Той непрекъснато се разраства и днес има площ, равна на тази на 285 футболни игрища, като през 2017 г. ще произвежда 200 MW. Това е енергия, с която могат да бъдат задоволени 20 000 семейства. По-нататъшното разрастване на парка предвижда през 2020 г. той да произвежда мощност от 1000 MW, а през 2030 г. – 5000 MW.

natural2x

За сравнение, най-мощната слънчева електроцентрала в момента, която се намира в Айвънпах, Калифорния, произвежда около 377 MW.

Айвънпах, Калифорния
Айвънпах, Калифорния

В центъра на дубайската централа ще има кула, която ще позволява да се складира енергия. Благодарение на термодинамичния цикъл и на концентрацията на слънчевите лъчи на едно и също място, горещината ще бъде трансформирана в електричество. Цената на електрическата енергия ще бъде абсолютно приемлива: миналата година тя беше около 48 евро за MWh.

oslar-power

Когато проектът бъде завършен, вредните емисии въглероден двуокис ще бъдат намалени с 6,5 млн. тона годишно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons