fbpx Skip to main content

У Флеку

У Флеку е световно известна бирария и пивоварна в Прага. Намира се в двора на улица „Кременцова“ № 11, в Нове Место, недалеч от Народния театър. На фасадата на сградата, над вратата има стар, богато украсен часовник.

Praha_2005-09-19_U_Fleku-00.jpg
Фасадата с часовника

Бирарията е основана през 1499 година, като семеен бизнес, и съответно през 1999 г. отбелязва петвековния си юбилей. Смята се, че това е най-старата пивоварна в Прага. През 1762 г. е купена от Якуб Флековски, откъдето идва и днешното й името: У Флеку или При Флеку. След Втората световна война бирарията е национализирана и управлението се поема от борд на директорите, назначен от държавата. След Нежната революция, „У Флеку“ е приватизирана.

u fleku2
Бирария У Флеку

Днес посетителите могат да седнат в бирената градина (по подобие на немската biergarten) или вътре. Има осем зали, а най-известната впечатлява с оригиналния си дизайн и се нарича Академията. Повечето от залите се отварят само за големи групи (общият брой на местата в бирарията е 1200). Клиентите сядат на дълги дървени маси с пейки. Често има музика – акордеон или духови инструменти, които допринасят за доброто настроение и често посетителите припяват. В някои от вечерите има кабаретно шоу на живо (с такса и предварителна резервация). Програмата включва както традиционните интернационални танци, така и чешката полка. Комедията също не липсва.

biergarten
Бирената градина

В бирарията има и музей в бившето малцово помещение на пивоварната, където е осигурена подробна обиколка, при която се разяснява процеса на пивоварството през вековете, изложени са оригинални машини и има аудио беседа (с такса и предварителна резервация). Посетителите могат да пазаруват и в сувенирния магазин, където можете да се възхитите на десетки видове халби за бира.

Висока ламперия от тъмно дърво, картини и паметни плочи украсяват стените. Една от плочите отбелязва основаването на „Хайдук Сплит“ – успешен хърватски футболен клуб от Сплит (тогава част от Австро-Унгарската империя). Клубът е основан през 1908 г., но е регистриран от австрийските власти през 1911 г. Създаден е от група студенти от Сплит (Фабиан Калитерна, Лучиан Стела, Иван Сакич, Виекослав Иванишевич). Те отиват в бирарията след мача Спарта Прага – Славия Прага и спортът толкова им харесва, че решават да го пренесат в родния си град в Далмация.

Hajduk-K-Fleku.jpg
Паметната плоча на Хайдук Сплит

Заведението предлага само един вид бира – известния тъмен лагер собствено производство с 5 % алкохол и 130 плато. Бирата Flekovsky Tmavy Lezak 130 (Флековски тъмен двоен лагер – 130), позната като Flekovska trinactka (Флек 13) може да се намери единствено тук.

Предлагат се и традиционни чешки ястия.

medvidku_boar
Традиционно ястие

Не пропускайте, когато сте в Прага, да опитате бирата на „У Флеку“ и да се насладите на неповторимата атмосфера на една от най-старите бирарии в Европа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons