fbpx Skip to main content

Легендарната Руска тройка

Каним ви на разходка из Русия – подарете си пътуване с нас, за да видите най-доброто от тази страна!

До края на ХVІІ в. впрегатната езда в Русия се е осъществявала с един или с няколко коня, впрегнати в редица един зад друг.

Според печатни източници като вид конски впряг Руската тройка е известна от ХVІІІ в. Тогава конете били впрягани по два или по три един до друг. Първоначално използването й било много рядко изключение от правилото. През втората половина на ХVІІІ в. обаче, благодарение на такива предимства  като висока скорост, издръжливост, голям товарен капацитет и добра проходимост пощенската тройка си спечелва популярност.

В края на ХІХ в. тя била официално узаконена като транспортно средство за превозване на куриери, поща и пътници по широките безкрайни пътища. Тройката се впрягала във всичко – в шейна, каруца, покрита кола, понякога в бричка или количка, но никога в карета!

Ardron

Руската тройка е олицетворение на храбрата руска душа и безкрайната руска шир и с течение на времето се превръща в своеобразен символ на Русия. Тя няма аналог в други страни. Тройният впряг и всеки негов елемент е отработван десетки и стотици години. Впряговете нямат нито един излишен детайл. Конските хамути са пъстро украсявани. В допълнение към рисунките и дърворезбите често се използва и щавена релефна кожа. Впрегатните коне били украсявани с пискюли и звънчета, които освен като сигнално средство имали и естетическа функция. Приятният звън радвал слуха на куриери, пътници и кочияши по време на еднообразното изморително пътуване.

Bankoboev.Ru_russkaya_troika_v_upryazhke_sanei

Най-голяма гордост обаче била дъгата на средния кон, богато украсена с художествени орнаменти и дърворезба и боядисани със златна боя, за да се забелязва отдалече и да радва очите.

523344

Една особеност на Тройката, която се знае от малцина е, че расовият и силен среден кон в средата тича в широк тръс, а по леките странични коне – в галоп, като левият кон върви в галоп с десен крак, а десният – с ляв. По този начин те инстинктивно запазват устойчивост.

ляв крак

Появата на железопътния транспорт води до западане ролята на Тройката за пощенски и пътнически услуги. В началото на ХХ в. практически завършва нейната епоха.

В наши дни знаменитата Тройка се използва в Русия по време на изложби и панаири, а също така и при различни състезания.

състезание

Руската тройка има трайно присъствие в литературата, музиката, изкуството и фолклора.

картина 2

И до ден днешен тя е съхранена в народната памет.

Елате с нас – ще имате възможност да се повозите на прословутата руска тройка!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons