Skip to main content

Храдчани – една от най-големите средновековни крепости в света

Пражкият замък, разположен на хълма над река Вълтава, олицетворява същността на този град в Бохемия и съхранява историческата памет на младата Чешка република.

Основан е през втората половина на ІХ век, след което следват поредица от преустройства и разширения през вековете, благодарение на които днес можем да се наслаждаваме на този внушителен комплекс от сгради и дворове.

prague_historical_center_buildings_river_trees_59241_1920x1080

Храдчани се смята за най-големият замък в света, с дължина 570 м и ширина 130 метра. Стилът представлява комбинация от романски, готически, ренесансови и барокови елементи.

Големият двор (наречен още Първият двор) е завършен по времето на Хабсбургите (ХVІІІ в.).

hradcany-1-goliam-dvor

До Втория двор се преминава през портата на Матиас от ХVІІ век, която е украсена с бароков фонтан от същия период.

st-matias-gate

В северозападния край на двора се намира галерията на замъка (1965 г.). Там се съхраняват произведения на изтъкнати чехословашки и европейски художници.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В третия двор се намират Кралският дворец и Катедралата.

Кралският дворец е построен през ХІ век. Първоначално е в романски стил, но постепенно е многократно разширяван  в периода ХІІ-ХV в. Дворецът е бил седалище на владетелите на Бохемия до Хабсбургите.

1280px-prague-2006-11-077-royal-palace

Духовният център на Храдчани обаче е Катедралата Св. Вит, която е седалище на архиепископията на Прага. Това е най-забележителният храм в Чехия и една от най-големите готически катедрали в света. Строежът започва през ХІV век и завършва в края на ХІХ век.

Катедралата Св. Вит
Катедралата Св. Вит

От нейните 21 параклиса най-пищният е посветен на Венцеслас – светеца-закрилник на Бохемия. Другите са посветени на чешки принцове и крале от ХІ-ХІІІ век.

Параклис на Венцеслав
Параклис на Венцеслав

Впечатляващи са стъклописите на Алфонс Муха със сцени от живота на Св. Св. Кирил и Методий, както и на бъдещия крал Вацлав с майка му в центъра на витража.

Алфонс Муха
Алфонс Муха

Сред готическите стени на храма са погребани много от кралете на Бохемия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons