fbpx Skip to main content

Мемориалният фонтан на Принцеса Даяна

Когато Катрин Густафсън, художник-пейзажист представя предложението си за фонтан в памет на Даяна, принцеса на Уелс, тя обяснява, че работата й символизира живота на Даяна. И това е самата истина, мемориалът е красив, по детски приятелски, скъп за поддръжка, както и противоречив.

Катрин Густафсон
Катрин Густафсон

Фонтанът е открит от Кралицата през 2004 г. в присъствието на бившия съпруг на Даяна и синовете й – Уилям и Хари. Разположен е на лек склон близо до южния край на Хайд Парк. Всъщност това не е фонтан в истинския смисъл на думата, а двойно речно корито. От горния край водата се стича в две посоки и се влива в голям овален басейн. Дъното му е изградено от Корнуолски гранит и е с ширина между три и шест метра и дължина 210 метра.

Diana,_Princess_of_Wales_Memorial_Fountain

Има три моста, малки водопади, а промените в наклоните допринасят за разнообразието. Браздите, вдлъбнатините и извивките на канала карат водата да танцува. Тя се пени, бълбука, оформя мехурчета и се плиска покрай малките джетове, докато накрая се успокоява и се завърта в ниския басейн.

basin

Малко след откриването, водата вече е размътена. Хората се  хлъзгат по бляскавия гранит, а едно от децата получава травма на главата. През есента падащите листа запушват каналите. Фонтанът е затворен за ремонтни работи, което включва и оправяне на най-хлъзгавите участъци. Очевидно задачата е изпълнена успешно. През лятото фонтанът забавлява децата. Възрастните запретват крачоли и газят предпазливо в канала.

fountain adults

Позволява се да си топнеш краката, но не и да ходиш във фонтана.  Както и да е, охраната, която неизменно присъства, си затваря очите, докато малки и големи се забавляват.

Hyde-Park-Princess-Diana-Memorial-Fountain

На Даяна това със сигурност щеше да й хареса.

final Diana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons