Skip to main content

Най-посещаваните музеи на Будапеща

Унгарски национален музей – Сградата на музея е най-забележителното произведение на унгарския класицизъм. Тук е представена историята на Унгария от създаването й до 1990 г. Свещената корона и други атрибути за коронацията са били пазени в музея до края на 1999 г., но днес са изложени в Парламента. Всеки период от унгарската история е илюстриран с помощта на карти, таблици, произведения на изкуството или предмети от ежедневието, оръжия, мебели, облекла, видео-материали и т.н. В залата, посветена на османското нашествие, можете да видите тронове от различни църкви (сред които и францисканската църква Нишбатор), които са чудесен пример за майсторството на унгарските дърворезбари от онази епоха. Също така можете да се полюбувате на купола на църква с керамични кесони. Съвременната епоха показва ролята, която са играли в унгарската история дикататори като Миклош Хорти и Матияш Ракоши.

Национална галерия на Унгария – Музеят е изцяло посветен на унгарското изобразително изкуство от Средновековието до XX век. В залите му можете да видите богата колекция от олтари, в стил късна готика. Сред художниците от XIX  век са представени Mихай Mункачи и Лашло Паал. Музеят събира и монументални творби на историческа тематика като например “Покръстването на Вайк „ на Гюла Бенщур и „Миклош Жрини в битката при Шигетвар” на Петер Kрафт.

Музей на изящните изкуства – Музеят е създаден през 1950 г. от частни колекции. Представлява богата сбирка от паметници на древноегипетското изкуство и западноевропейската живопис (Ел Греко, Веласкес, Гоя, Рафаел, Веронезе, Рембранд и Рубенс), руското изкуство, румънската живопис, скулптура и графика, произведения на чипровски златари от XVII в. Разположен е в Двореца на Републиката, колосална неокласическа сграда с мотиви от Храма на Зевс, реконструиран през 1960 г.

Budapest-museum-of-fine-arts_1
Музей на изящните изкуства

Музей на приложните изкуства – Създаден през 1896 г. по случай 1000 години от основаването на Унгария, сградата е сама по себе си произведение на изкуството в стил сецесион.

Постоянната експозия представя множество предмети, свързани с европейските изкуства и занаяти – порцелан, керамика, стъкло, изкуството на книгата (кожа, подвързване, хартия), тексктил, дърво (дърводелство и дърворезба), метал и ковано желязо.

Етнографски музей – Сградата на музея е дворец в стил неоренесанс, построен в края на XIX век, бивша Съдебна палата и Касационен съд. Музеят дава пълна представа за  земеделското общество от XVIII до началото на XX век, преди Тианонския мирен договор. Културата, риболовът, занаятчийството, пазарите и панаирите, семейството и празниците са добре илюстрирани със снимки, костюми, предмети от бита, мебели и др.

Музей на Ференц Лист – Музеят се помещава в тристаен апартамент, който големият композитор е обитавал през последните пет години от живота си, когато е прекарвал редовно зимата в Будапеща. Спалнята му е служела и за работен кабинет. На бюрото му и в шкафовете има много лични вещи. На една малка масичка, можете да видите бронзова отливка от дясната ръка на Лист, направена от Алайос Стробл. В дневната е разположено пианото „Бьозендорфер”, любимият инструмент на композитора.

Музей на марципана – Марципан, това лакомство представлява тесто от бадемова пудра, което е лесно за обработка. Той позволява на майсторите сладкари, които имат достатъчно търпение, да пресъздадат от марципан известни паметници като Парламента в Будапеща или фигури като Сиси, Снежанка или Майкъл Джексън.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons