fbpx Skip to main content

Антонио Канова и неговите живи мраморни скулптори

Антонио Канова 1757 – 1822 е италиански скулптор, един от основните представители на неокласицизма. Той е известен с мраморните си статуи, сред които портрети на известни личности, като Наполеон Бонапарт.

Марс Миротворец
Марс Миротворец

Идеализираната скулптора на Наполеон като бог Марс Миротворец посреща туристите на входа на галерия Брера в Милано.

Антонио Канова работи основно в Рим и Венеция.

Трите грации
Трите грации

Най-много негови произведения се намират в Парижкия Лувър и Петербургския Ермитаж.

Персей с главата на медуза
Персей с главата на медуза

В галерията “Микеланджело” на Лувъра може да бъде видяна скулптурата, шедьовър на неокласицизма “Съживяването на Психея от целувката на Купидон” с автор Антонио Канова.

Купидон и Психея
Купидон и Психея

Копие от това произведение може да се види във вила „Карлота“, намираща се край езерото Комо.

Творбата на италианския майстор пресъздава историята за бога на Любовта – Купидон (Ерос), който се влюбва в красивата царска дъщеря Психея.

Легендата за тази любов започва с това, че неземната красота на Психея карала хората да пеят химни за нея, а странниците да я мислят за самата богиня на красотата. Това разгневило истинската богиня – Венера, която изпратила сина си Купидон да рани Психея със стрелата си и да я накара да се влюби в същество, към което всички изпитват ненавист. Красотата на царската дъщеря, обаче, омагьосала стрелеца и той се самонаранил със стрелата, която изпратил към Психея. Така той се влюбил, без да изпълни заръката на майка си.

Любовта на двамата минава през много изпитания, като накрая боговете дават на Психея да пие амброзия и тя завинаги остава при своя любим. Антонио Канова е изобразил едно от изпитанията, при което Купидон се е надвесил над Психея и с целувка я връща към живота.

Купидон и Психея
Купидон и Психея

Скулптурът е пресъздал чрез мрамора уникално усещане за физическа материалност на героите си. Дрехите им са ефирни, а кожата им има матова мекота.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons