fbpx Skip to main content

Площад „Ла Сибелес“ – иконата на Мадрид

Булевард „Пасео дел Прадо“ е построен по подобие на римския площад “Навона” и има елипсовидна форма. Възниква благодарение на Карлос ІІІ.

Булевард "Пасео дел Прадо"
Булевард “Пасео дел Прадо”

На него са издигнати общо три фонтана. На площад „Кановас дел Кастелана“ е разположен фонтанът на Нептун с колесница, теглена от делфини и коне (1780 г.).

Фонтанът на Нептун
Фонтанът на Нептун

В средата на булеварда се намира фонтанът на Аполон (1777 г.).

Фонтанът на Аполон
Фонтанът на Аполон

Третият фонтан, посветен на богинатя Кибела, е разположен в края на булеварда – на едноименния площад „Ла Сибелес“.

Площад „Ла Сибелес“ е комплекс от мраморни скулптури с фонтани, които са се превърнали в символ на Мадрид. Фонтанът на „Ла Сибелес“ е построен по времето на Карлос ІІІ, през 1781 г. и е дал името на площада. Направен е във възхвала на богинята на плодородието и природата. Колесницата на Кибела, с впрегнати лъвове и пантери, е много популярна. Композицията е дело на Франсиско Гутиерес и Роберо Мишел.

Площад “Ла Сибелес” и фонтанът са икона на испанската столица Мадрид. Тегленето на колесницата от диви лъвове символизира силата и могъществото на богинята на природата.

Фонтанът на Кибела
Фонтанът на Кибела

Зад фонтана се издига дворецът Буенависта. Преди ХІХ век дворецът е бил разположен в средата на площада, а фонтаните на Нептун и Кибела са били един срещу друг. Сега двата фонтана са насочени да гледат към центъра на града.

Дворец Буенависта
Дворец Буенависта

Площадът е ограден и от още три сгради: неокласическата Банка на Испания (1884 г.), Дворецът на маркизите Линарес и зданието на Главното пощенско управление в необароков стил (от началото на ХХ век).

Банка на Испания
Банка на Испания

Този площад е един от символите на феновете на “Реал Мадрид”. При победа на любимия отбор, те излизат на площада и празнуват до ранни зори.

Real Madrid players celebrate with the trophy after beating FC Barcelona 1-0 during the final of the Copa del Rey soccer match at the Mestalla stadium in Valencia, Spain Wednesday April 20, 2011. (AP Photo/Andres Kudacki)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons