fbpx Skip to main content

Авалската кула – шедьовър на инженерната мисъл

Авалската телевизионна кула в планината Авала край Белград е един от символите на Сърбия.

Строителството на кулата започнало през 1961 г. и завършило през 1965 година.

Височината й била 204,5 метра, теглото – 4000 тона, а формата й била впечатляваща, защото кулата била построена не директно на земята, а била издигната на „крака“. Друг забележителен факт е, че „краката“ на Авалската кула образували равнобедрен триъгълник. Интересното е, че по време на строителството не е имало нито един инцидент, което е голяма рядкост при строежи от такъв мащаб.

Между 102 и 135 метър имало остъклено пространство, от което се откривала панорамна гледка  за посетителите, а на върха й била монтирана антена първоначално за черно-бяла телевизия, а от 1971 г – и за цветна телевизия. Авалската кула била петата по височина в света.

Уникалността на кулата може би е била причината, тя да е един от последните обекти в Сърбия, унищожени при бомбардировките на НАТО през 1999 г. За разрушаването й е използвана специална бомба. Преди атентатите от 11.09.2001г., кулата е най-високата конструкция, разрушавана някога по време на война.

Този акт е целял по-скоро психологическо сломяване на духа на населението, отколкото да е имало някакво военно-стратегическо значение.

През 2004 г. започва кампания за събиране на дарения за повторно издигане на кулата на същото място, подета от Радио-Телевизия Сърбия. Сърбите откликват с огромен ентусиазъм, включват се популярни личности и дори се провежда благотворителен мач между топ тенесистите Ана Йованович  и Новак Джокович.

Реконструкцията започва през 2006 г. и завършва окончателно през 2010 г. Възстановяването на съоръжението струва около 8 милиона евро.

Външният й вид е непроменен. На върха й е монтирана метална мачта за антените с тегло 25 тона и височина 60 метра. На 119 метра височина има ресторант, а на 122 метра панорамна тераса, от която се разкрива възхитителна гледка.

reconstruction_of_avala_tower_july2008

Кулата е осветена от земята до върха.

avala-tower-near-belgrade-1540x755_c-night

В емблематичната кула оставят отпечатъци от ръцете си Новак Джокович и Ана Иванович.

Днес Авалската кула е една от най-високите сгради в Европа, трета по височина на Балканите и гордост за цяла Сърбия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons