Skip to main content
moulien-roughe-blog

Мулен Руж – родина на канкана и феномен в историята на шоубизнеса

Откъде идва успехът на Мулен Руж, който е изключително явление сред сродните му увеселителни заведения? Как така кабарето успява да се задържи на гребена на вълната от своето създаване до днес и се превръща в един от символите на Париж, редом с Айфеловата кула, Триумфалната арка и Катедралата „Нотр-Дам“?

Мулен Руж е плод на усилията и таланта на две личности – неговите създатели Шарл Зидлер и Жозеф Олер. Тези титани на развлекателния бизнес (Шарл Зидлер е основател и на легендарната концертна зала „Олимпия“) може би най-добре са съумели да доловят онова, от което е имало нужда обществото в областта на развлеченията.

Успехът на Мулен Руж се дължи от една страна на щастливо стечение на обстоятелствата, а от друга – на прекрасния избор на вида развлечение, който да отговаря изцяло на очакванията и нуждите на публиката. В дългата му, над 100-годишна история е имало трудни периоди и поредица от драматични събития, които са поставяли съществуването му под въпрос, дори един голям пожар, който го унищожава до основи, но кралят на парижките кабарета преживява всичко това.

Днес, напук на техническата революция, напук на фундаменталните социални промени, най-дълбоките, които една епоха може да преживее, Мулен Руж продължава да върти крилата на своята мелница и, въпреки донякъде необичайния си анахроничен изглед, устоява на ветровете и бурите.

Той е чудо в историята на спектакъла и чудото се дължи най-вече на неговото непрекъснато приспособяване към обществената еволюция.

Може да се каже, че в края на XIX век, когато се ражда Мулен Руж, поне още двайсетина локала са могли да имат неговата съдба – Ле-з-Амбасадьор, Льо Ша Ноар, Льо Диван Жапоне, Фоли Бержер, Мулен дьо ла Галет, Льо Лапен Ажил. Някои от тях са били с по-добро местоположение, както и с по-голям шанс за успех, отколкото Мулен Руж. В началото всички те били с еднаква стартова позиция, както в началото на всяко състезание. Но накрая някои от тях стават шампиони, а други – не.

Каква е тайната, помогнала на Мулен Руж да финишира сред шампионите? Това е една дълга история, изпълнена с мистерии и магия, подобно на спектаклите на кабарето.

Пътувайте с нас до Париж, за да ви разкрием тайните на дълголетния успех на лидера в парижкия нощен живот!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons