Skip to main content

Tрадицията на европейските коледни ястия?

През XVI век, вярвайки че са открили пътя за Индия, първите испански конкистадори донасят от Америка „индийската кокошка“ (poule d’Inde) или „индийка“, която постепенно завладява европейските курници и се превръща в добре познатата  пуйка. На френски „пуйка“ е “dinde”, което идва от d’ Inde (“от Индия“), тоест названието на птицата може да се преведе като птица от Индия, защото е донесена от ,,Западните Индии”, както испанците наричали Америка.

turkey

Пуйката е пренесена във Франция като домашно животно от Маргарита Наварска, сестра на френския крал Франсоа I, която започва отглеждането на пуйки в своя ферма в град Алансон.

Тази екзотична домашна птица, с неоспорими гастрономически качества, измества бързо гъската от трапезата на кралете.

В началото пуешкото било доста скъпо и се сервирало главно в дворците. Френският крал Луи XIV и императорът на Свещената Римска империя Карл VII Баварски, са първите, които дегустират пуйка като специално коледно ястие.

А кестенът – единственият зимен „зеленчук“ по онова време – се предлага  като гарнитура към пуйката.

Кестените присъстват на Коледа и като десерт под формата на “marron glacé” –  захаросан кестен – на трапезата на френския крал Луи XV.

marron-glace

На краля се налива и пенливо вино, което за първи път е направено от бенедиктинския монах Дом Периньон (1693 г) в областта Шампан.

Спомнете си „разлятата“ форма на чашите за шампанско. Казват, че първата чаша за шампанско е отлята по формата на перфектния бюст на маркиза Дьо Помпадур, легендарната фаворитка на Луи XV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons