fbpx Skip to main content

Сан Джиминяно

Със своето културно-историческо наследство Тоскана е „отличникът“ между италианските области. В списъка на ЮНЕСКО са включени Флоренция, Пиза, Сиена, вилите на Медичите, долината на река Орча, Пиенца и прелестният малък град Сан Джиминяно.

Сан Джиминяно се намира в областта Тоскана, провинция Сиена, на 42 км от Сиена и на 56 км от Флоренция. Живописно разположен в долината на река Елса, градът е основна цел на туристите, посещаващи Тоскана. Населението му е около 7 800 човека.

Историята на Сан Джиминяно започва още от времето на етруските. Според легендата градът е наречен на свети Геминиан, епископ на Модена, защитавал тосканското градче от окупацията на Атила. През Средновековието Сан Джиминяно е важна спирка по поклонническия път „Виа Франчиджена“ („Френският път“), свързващ английския град Кентърбъри с Рим, минаващ през Франция и Швейцария. Кръстник на градчето и на едноименната отсечка по „Виа Франчиджена“ е архиепископът на Кентърбъри Сигерик, минал по поклонническия път в периода 990 г.- 994 г.

По главната улица "Сан Джовани"
По главната улица “Сан Джовани”
Сан Джиминяно
Сан Джиминяно

Средновековието е най-важният период в развитието на Сан Джиминяно: търговията с местни стоки (особено шафран) и развитието на финансовите услуги създават бляскав градски център, известен със своите 72 кули, от които в момента са останали само 14. Единствената отворена за посетители в момента е Торе гроса (Torre Grossa). Кулите са издигнати в периода XI – XVI в, за да демонстрират богатството на могъщите местни благородници и за да бъдат убежище в случай на смутни времена. В периода XIV – XV в. икономическият възход на Сан Джиминяно спира. Градът минава под флорентинска власт, но изкуството бележи невиждани върхове, благодарение на сиенските и флорентинските творци: Мемо ди Филипучо, Тадео ди Бартоло, Липо и Федерико Меми, Доменико Гирландайо, Пиеро дел Полайоло и др.

Площадът с водоема
Площадът с водоема
Площадът със Съборния храм
Площадът със Съборния храм

Истински „взрив“ и пиршество за сетивата са фреските в Съборния храм на Сан Джиминяно „Успение Богородично“ (Collegiata), изографисани от художници от сиенската школа, намиращи се под влиянието на Дучо ди Буонинсеня и поетиката на Джото ди Бондоне от Ранния Ренесанс.

Сан Джиминяно е известен и с хранително-вкусовите си традиции: производство на шафран, финият и лек тоскански зехтин тип „екстра върджин“, тосканските шунки и салами и, разбира се, известното по цял свят тосканско бяло вино „Вернача“. На голяма почит е прасето от прочутата месодайна порода „чинта сенезе“. Сладоледеният салон на синьор Серджо Дондоли, намиращ се на Площада с водоема, предлага великолепен сладолед, като забележителни негови творения са тези с шафран, кианти, лавандула и др.

Тосканска архитектура
Тосканска архитектура

На гърба на Съборния храм, точно срещу Крепостта, често застава актьор, облечен като Данте и вдъхновено рецитира „Божествена комедия“, тъй както самият Данте Алигиери, посетил Сан Джиминяно в качеството си на флорентински дипломат преди 716 г., го е правил мислено. Послушайте го, вълшебно е!

Артист рецитира “Божествена комедия” по Данте Алигери

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons