fbpx Skip to main content

Венеция – карнавалът на карнавалите

Европейските карнавали са истинско преживяване както за местните жители, така и за туристите. Предлагаме чудесни екскурзии – пътувайте с нас из едни от най-красивите градове.

Венецианският карнавал се е състоял за първи път през ХІ век. Не след дълго придобил такава популярност, че започнал да се провежда ежегодно. Всяка година започвал по различно време и продължавал няколко месеца. Корените на карнавала се крият в древните римски Сатурналии – ежегодни празници в чест на бог Сатурн.

Карнавалът във Венеция
Карнавалът във Венеция

Те се провеждали след събирането на реколтата, по време на зимното слънцестоене. Оттогава произлизат и карнавалните маски. По онова време на робите се позволявало да седят на една маса със стопаните си, но поради съсловни предразсъдъци, всички криели лицата си.

В края на ХVІІІ век,  по време на залеза на Републиката, карнавалът се превърнал в „пир по време на чума”. Посетителите на града се изумявали от прахосването на цели състояния в игралните къщи и крещящия вид на участниците.

Пищност и цветове
Пищност и цветове

С течение на времето карнавалната традиция замряла, а с идването на Наполеон на власт потънала в пълна забрава. Традицията на десетдневния бал-маскарад е възобновена с шумно шествие по улиците на Венеция през 1980 г., като той отново се организира преди големите Великденски пости. Всеки от участниците в цветистия парад е с индивидуален стил – от клинообразен нос на лекар по време на чумната епидемия и маската Баута с издадена напред челюст, до шапките с пера и звънчета, пищните перуки и украшения.

Карнавална Венеция
Карнавална Венеция

Шествието се предвожда от дожа и епископа, а притегателен център е площад Сан Марко, който се изпълва с народ. На грандиозни сцени там се представят различни спектакли. Сред тях най-популярен е „Полетът на ангела” – традиция от Средновековието, при която от върха на камбанарията се спуска фигура на акробат в бяло, представляваща ангел.

Ако желаете да се забавлявате, не се колебайте, а се потопете с нас в неповторимата атмосфера на романтична карнавална Венеция.

Туристите се стичат за Карнавала всяка година
Туристите се стичат за Карнавала всяка година

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons