fbpx Skip to main content

Сохо Скуеър

Сохо Скуеър

Сохо има определена репутация: гнездо на порока, изпълнен със стриптийз и свърталище на пияни писатели. Може да се добави, че е също и творческа площадка за музиканти, журналисти и филмови дейци. Улиците са павирани през 1670 г. , когато Сохо е бил квартал на висшето общество, но скоро то се премества в Мейфеър и Сохо започва да запада.

Сохо Скуеър отразява динамичната му история.

Патинираната статуя на Чарлз ІІ в градината в центъра напомня за оригиналното му име „Кинг Скуеър“.

Сохо Скуеър
Сохо Скуеър

В югоизточния ъгъл впечатление за старите сгради може да се добие от къщата на Св. Варвара, чийто великолепен интериор, частна градина и параклис се използват за благотворителност за бездомните – старата метална тръба, в която минувачите пускат по някое пени, все още е на мястото си.

Св. Варвара
Св. Варвара

През ХVІІІ и ХІХ в. в Сохо има значително френско присъствие, дължащо се първоначално на хугенотите – търговци и занаятчии, прогонени от закона на Людвик XIV, а по-късно аристократи, избягали от Революцията след 1789 г. Френската протестантска църква в северозападния ъгъл на площада неслучайно е построена именно тук.

Френската протестантска църква
Френската протестантска църква

Друга имигрантска група са ирландците, които се свързват с римокатолическата църква “Св. Патрик” с прекрасния мрамор и позлата от източната страна. Църквата се намира на мястото на замък, в който известна венецианска певица и куртизанка някога е посрещала любовника си, Казанова. Със светата литургия, провеждана на испански и кантонски, църквата все още се грижи за душите на имигрантите.

Църквата "Св. Патрик"
Църквата “Св. Патрик”

№ 1 на Сохо Скуеър свидетелства за творческата страна на Сохо. Дискретно наименована като МПЛ Комюникейшънс, тук е седалището на компанията на Сър Пол МакКартни и има копие на старото ЕМИ студио на Аби Роуд в мазето.

MPL

За да си отпочинете и да се насладите на колоритното минало на това място, може да поседнете в градините. Една от пейките е посветена на Кърсти МакКол и нейната песен: „Името ви замръзва на зимния въздух и пейката остава празна на Сохо Скуеър“.

kirsty-bench

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons