Skip to main content

Генуа – врата към морето

Най-значимият град и най-важното морско пристанище на италианската Ривиера, Генуа, е столица на областта Лигурия и провинция Генуа. Още древните гърци оценяват защитеното пристанище и основават колония тук.

Старата част на града е изпълнена със забележителности. Централно място заема площад Ферари, на който се намират операта, Двореца на дожовете и предполагаемата къща на Христофор Колумб.

Площад Ферари
Площад Ферари

Улицата Strada Nuova е включена в списъка на ЮНЕСКО. През ХVІ век са построени дворците Palazzo Rosso (сега е музей), Palazzo Bianco, Palazzo Grimaldi и Palazzo Reale, които са били домове на елита на Генуа.

Улица Срада Нуова
Улица Срада Нуова

Впечатляваща е Катедралата Сан Лоренцо (ХVІІ век), а също и древният фар, върху който е изрисуван символът на Генуа. С височината си от 117 м той е осветявал пътя на хиляди кораби още през Средновековието.

Древния фар
Древния фар

Музеят за ориенталско изкуство притежава най-голямата колекция в Европа и е разположен до Старото пристанище. Наблизо се намира и най-големият Аквариум на континента.

Аквариумът на Генуа съхранява над 12 000 животни от 600 вида. Залите променят температурата си от тропиците до Антарктида. Пингвините определено привличат най-много вниманието. Водното им царство е на две нива – едното под водата, а другото на скалите на горния етаж. Делфините и акулите също могат да се наблюдават под различен ъгъл, а залата с медузите и цветните корали буквално спира дъха.

Аквариумът не само забавлява, той и възпитава.

Аквариумът
Аквариумът

Генуа е амфитеатрално изграден град и от хълмовете наоколо се открива невероятна гледка към старата част, пристанището, морето и крайбрежната ивица. Най-бързият начин да се придвижите от центъра към върха е като използвате асансьорите. Най-известен е Castelletto – „Пътят към небето“.

Неслучайно Генуа се слави с името „Изключителният“ (Genova la Superba).

Портофино
Портофино

Само на 38 км югоизточно от Генуа се намира Портофино. Някогашното малко рибарско селище, разположено в областта Лигурия, с формата на полумесец определено води класацията по красота.

Портофино е построен от римляните и е наречен Пристанището на делфина (Portus Delphini) заради големия брой на делфините в залива.

Малкото пристанище на града е вписано в защитените исторически забележителности. Рибарските лодки вече се използват не за риболов, а за удоволствие и се поклащат редом с луксозни яхти.

От средата на XX век това райско кътче става любимо ваканционно убежище за богатите и известните, откъдето идва и славата му на „Курортът на богатите“.

Един от символите на града е параклисът „Св. Мария Асунта“, който се смята за свещено и лечебно място. Там са търсели покой стотици рибари, занаятчии и търговци. Построен е около 1300 г. в готически стил с малки кули и две статуи на Исус Христос.

Най-голямата забележителност в залива обаче е статуята „Исус от бездната“, която е поставена на дълбочина от 17 метра, за да закриля рибарите. Тя представлява благославящ Исус, който с отворени обятия гледа към небето като символ на покой.

статуя Исус от бездната Портофино

Портофино е магнетично място, което привлича всеки, известен или не, със спокойствието, красотата и романтиката си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons