Skip to main content
paris-cover

Из парижките потайности

Париж е празник, както е казал Хумингуей, Париж е вечен! Напук на апокалиптичните прогнози на всякакъв род черногледци и хейтъри, Париж продължава да расте, да харчи пари, да привлича елита на световната артистична мисъл и да ражда сензации. И… не на последно място – да привлича туристи.

Някоя вечер посетете четиризвездния хотел Off например. Той е построен на голям катамаран, закотвен до гарата Аустерлиц, насред Сена.

Плаващият хотел е открит в края на юни 2016 година и оттогава набира все по-голяма популярност. В различните часове на денонощието прекрасната гледка се променя. Светлините и бреговете се отразяват в огледалните води на реката.

Интериорът е оформен в модерен стил, а гостите могат да си избират стаи, които гледат към левия или десния бряг на реката. От едната страна се открива панорамна гледка към историческата гара Аустерлиц, а от другата може да се насладите на градския живот.

Хотелът разполага с басейн, бар и тераса и е с площ от 400 кв. метра. За хубавото време има открит басейн, както и яхтено пристанище.

Има и луксозно заведение, което може да се използва и от външни посетители.

Няколко метра по-нататък, на мястото на бившия общински пазар, се намират доковете, днес – Център за мода и дизайн. От терасата на покрива се открива възхитителна гледка към града.

В пълен контраст, в богаташкия ХVІ район на Париж, човек може да се приюти в кадифения лукс на супершикозния хотел Сейнт-Джеймс.

Ресторантът на хотела е носител на много награди, има Спа и невероятeн бар-библиотека.

След 10-15 минутна разходка, сред зеленината на Булонския лес, достигате до още нещо, което определено заслужава да се види – супермодерната сграда на Фондацията Луи Вуитон, изградена по дизайн на Франк Гери.

В нея се представят постоянни и временни изложби, има просторна аудитория, книжарница и ресторант.

Музеят е с 11 зали, разположени на 6 нива. Някои го наричат „стъклен облак“, други „айсберг“, трети „ветроход“. Дванайсет огромни стъклени плоскости придават лекота и аеродинамична ефирност на сградата.

През май 2016 г. френският художник Даниел Бурен покрива 3600 стъклени парчета с ярко оцветени филтри. Парчетата са подредени като шахматна дъска от вътрешната и от външната страна и създават калейдоскопичен ефект, който се променя в различните часове на деня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons