fbpx Skip to main content

Дяволският град – мистериозният природен феномен

Дяволският град е природен феномен на югозападния склон на Рамадан планина в Поморавието, Сърбия, на около 90 км от Ниш.

Представлява комплекс от каменни пирамиди на надморска височина между 700 и 720 метра. Регионът се формира преди милиони години в резултат на мощна вулканична дейност.

Пирамидите са 202 и заемат площ от 4 300 кв. метра. Височината на кулите варира от 2 до 15 метра, а основата – от  1.5 до 6 метра.

Подобни образувания има и в България, а и на други места по света – Белоградчишките скали, на границата между Австрия и Италия, във Франция и в САЩ. Дяволският град обаче ги превъзхожда всички тях – по големина, по брой на формите и по устойчивост.

Името на града е дадено от жителите му. Пясъчните образувания са нетрайни и се отмиват от дъждовете. Промените хората отъждествяват с борбата за власт на дявола.

Районът на дяволския град е вододаен – тук има извор, познат с името Дяволския, от който извира дяволска вода, защото е киселинна и тъмна на цвят. Поради минералния си състав тя се използва с лечебни цели. Мистиката на мястото се допълва от „дяволските“ шумове, създавани от вятъра между пирамидите.

Районът около скалните формирования и изворите е заобиколен от буйна зелена растителност.

В Дяволския град човек може да си отдъхне, да се полюбува на природата и да почувства магията на това вълшебно място.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons