fbpx Skip to main content

Площад “Навона” в Рим

Крачим из Вечния град и си спомняме думите на италианския писател Силвио Негри: „Един живот не стига за Рим“. И наистина, няма друг град, който да се мери с Рим. Няма друг, който да е именуван с определенията „Главата на света“, „Пъпа на света“ и “Вечния град”.

Много са римските площади, които заслужават нашето внимание, но сред тях едва ли има по-красив и величествен от площад „Навона“. Горещите почитатели на Италия твърдят, че на Ботуша най-красивите площади са „Кампо“ в Сиена и „Навона“ в Рим.

Площад “Навона” през нашия обектив

Отразяващ 2000 години римска история, площад Навона е удивителна смесица от римски стадион, средновековен пазар и бароков площад, сцена на великото съперничество между гениите на барока Джан Лоренцо Бернини и Франческо Боромини.

Площадът възниква през 86 г. от н.е. и се намира в очертанията на стадиона на Домициан, който е имал около 30 000 места. През Средновековието най-важният пазар в Рим, намирал се на Капитолийския  хълм, бива преместен на мястото на днешния площад „Навона“ и в продължение на 4 века е пазар.

Площад “Навона” е център на изкуството

През XVI век на Пиаца Навона са издигнати Фонтанът на мавъра и Фонтанът на Нептун, по проект на Джакомо дела Порта. През 1651 г. е завършен централният фонтан – Фонтанът на четирите реки, дело на Джан Лоренцо Бернини.

Фонтанът на четирите реки, църквата “Света Агнеса” и дворецът “Памфили” /вляво/, в момента посолство на Бразилия

 

Фонтанът на четирите реки, образът на река Ганг

Съвременният си вид площад „Навона“ придобива през XVII век, когато папа Инокентий X от рода Памфили построява тук своята резиденция и възлага поръчки на бароковите архитекти и скулптори Бернини, Боромини и Раиналди. Площад „Навона“ е известен с обкръжаващите го сгради: дворецът „Памфили“, църквата „Света Агнеса“ и др.

Фонтанът на Нептун, автор Джакомо дела Порта

Особено красив е площадът по време на коледните и новогодишни базари – навсякъде се мяркат образите на приказната фея Бефана, носеща подаръци за децата на Богоявление (6 януари). На послушните деца – подаръци и лакомства, на непослушните – въглен.

Феята Бефана ни чака на коледно-новогодишните базари на площад “Навона”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons