fbpx Skip to main content

Лимонените празници в Мантон 2017


Нека шоуто да започне!

„Бродуей” е тазгодишната тема на Карнавала в Мантон, който отбелязва своята 84 годишнина.

Известният карнавал „Празник на Лимона“ (Fête du Citron) се провежда от 11 февруари до 1 март 2017 г. във френския град Мантон.

Според местната легенда, някога, когато Адам и Ева били изгонени от Рая, Ева скрива в пазвата си един лимон и го засажда в Мантон – райско кътче, където великолепието на природата се допълва от мекия климат.

„Перлата на Франция“ или „Лимонената столица“ е красиво разположена на френския Лазурен бряг, на границата с Италия, и е един от най-топлите и красиви курорти на френската Ривиера.

През 1928 г. в  Мантон, като най-голям град – производител на лимони в Европа, се организира изложба на цветя и цитрусови плодове, наречена шест години по-късно „Празник на Лимона“. От 1936 г. люлката на веселието е градината Биовес.

Прекрасната градина е облечена в цветовете на слънцето и предлага възможност за поетична разходка на туристите и наслада на впечатляващите пейзажи, създадени от цитрусови плодове.

Французите показват на света, че лимонът е не само богат източник на витамини, но и отличен строителен материал.

От над 145 тона цитрусови плодове (!) – лимони, портокали, мандарини – вече са построени впечатляващи скулптури, пресъздаващи какво ли не – от анимационни герои до известни забележителности: Айфеловата кула, Мулен руж, Колизеума и Тадж Махал.

Над 300 професионалисти са ангажирани в направата на гигантските мотиви.

Колоритният празник съблазнява с многобройните си забавления, спектакли, огнена музика, със страстните ритми на красиви танцьорки, фойерверки, топъл морски бриз, премесен със свеж аромат на цитруси.

На карнавала в Мантон можем и да се възползваме от възможността да си подарим едно гурме изживяване. „Златния плод“ можем да открием в прочутата Лимонена торта (Tarte aux citrons), както и в още много невероятни сладки изкушения.

Tarte aux citrons

Някои от местните шеф-готвачи са наистина с богато въображение. И това е най-важното. Би било жалко да пропуснем. Емоцията е в споделянето!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons